Emanuel Bezeriţă, alias Komakiza, un fierar cum nu mai există astăzi în România, meșterește arme şi unelte antice unicat, după metodele folosite odinioară de strămoşii daci | FOTO-VIDEO

0
385
Cred că puţini ştiu că în România există un monument care reprezintă un falx dacic (arma, se pare, adaptată după seceră). Această armă a dacilor, cea mai eficace, se spune ca i-a determinat pe romani ca, după războiul de la 101-102, să-şi modifice coifurile şi scuturile, care nu rezistau din cauză că tăişul situat pe interiorul curburii, puterea loviturii şi efectul de secerare dat de conformaţia armei, formau o combinaţie distrugătoare. Falxul dacic era de două feluri: pentru o mână sau pentru două mâini. Varianta mică (cea pentru o mână) se numea sica (seceră).
Falxul gigantic este făcut din bronz şi alamă, iar vârful lui este orientat înspre Roma.
Monumentul este creaţia sculptorului Nicolae Adam, a fost realizat în anul 2008 in memoria lui Decebal si este situat între Simeria şi Orăştie, jud. Hunedoara (DN 7).

• În satul Craiva Veche din judeţul Alba, la doi paşi de vechea cetate dacică de la Piatra Craivii, un fierar cum nu mai există astăzi în România, fabrică arme şi unelte antice unicat, după metodele folosite odinioară de strămoşii daci. Emanuel Bezeriţă (47 de ani), alias Komakiza, după numele unui soldat dac mercenar în Egipt, şi-a amenajat la Craiva Veche o căsuţă şi un atelier în care lucrează cu aceleaşi unelte care existau pe vremea dacilor şi romanilor.
MN: Despre Komakiza – Emanuel Bezeriță, originalul fierar din Craiva Veche, Apuseni, (re)vedeți aici serialul foto-video oferit de artistul fotograf Mircea Bezergheanu.


Mangalia News, 24.06.2024.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply