La blouse roumaine – Tradiția e vie, povestea merge mai departe. Împreună, reușim! FOTO/VIDEO

0
963

De ce am ales ziua de 24 iunie pentru celebrarea Zilei Universale a IEI?

1. Ne-am dorit ca IA, cămașa tradițională, să fie purtată într-o zi cu semnificații profunde pentru cultura românească, care să aducă aproape de noi proiecția țesăturii și a motivelor cusute în valori, datini, ritualuri, obiceiuri, sărbători.
2. Ne-am dorit să promovăm atât sărbătoarea creștină a Sfântului Ioan de Vară, cât și cea străveche, ancestrală a Sânzienelor și Drăgaicei, cu toate manifestările care le însoțesc – slujbe religioase, culesul plantelor de leac, aprinderea focurilor purificatoare, aruncarea coronițelor de sânziene, hora și bucuria oamenilor de a fi împreună.
3. Ne-am dorit să celebrăm împreună cu Europa și emisfera nordică sărbătorile din preajma Solstițiului de vară, unindu-ne în diversitate și la nivel cultural. În multe țări europene zilele cuprinse între 21 și 24 iunie și 7 iulie sunt declarate sărbători naționale, de la Sfântul Ioan în sud și vest până la Ivan Kupala și Midsommar în nord și est.
4. O veche legendă din Maramureș care spune că Sânzienele purtau cămăși albe peste care erau prinse flori, ne-a convins în 2013 să credem că poate așa a fost creată IA, cămașa femeiască de sărbătoare a poporului român. Și nu e rău să asculți ce îți spune intuiția. “Vedem clar doar cu inima. Tot ce e esențial e invizibil pentru ochi”.
Pentru a douăsprezecea oară consecutiv, Sânzienele îmbracă Planeta în ie și cămașa tradițională românescă. Ziua Universală a Iei, 23-24 iunie 2024. Un nou început.
Vă rugăm să adăugați în comentarii linkurile și afișele evenimentelor pe care le organizați, fie ca sunt în România, Republica Moldova, Europa, America, Africa, Asia sau Australia. Apoi, după 24 iunie, fotografii personale sau de grup în ie, cămașa și/sau port tradițional.
“Ziua Universală a Iei” a fost inițiată de comunitatea La blouse roumaine în 2013. Din 2022 este recunoscută prin lege de către statul român ca “Ziua IEI”.
Vă mulțumim!
Tradiția e vie, povestea merge mai departe.
Împreună, reușim!
Video credit: La blouse roumaine.
– răsăritul de soare văzut din Spațiu (ISS, Canva),
– Ziua Universala a IEI – 24 iunie 2013, Lugoj.
Oana Stoian Photography (nairafee).
– Henri Matisse – La blouse roumaine (1939-1940), Centre Pompidou.


Mangalia News, 22.06.2024.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply