Noutăți! e-Factura în relația cu persoanele fizice, de la 1 ianuarie 2025 / Opțional, de la 1 iulie – proiect / Bonurile fiscale vor avea cod QR

0
332
Guvernul va modifica legislația pe e-Factura. Astfel, începând cu 1 iulie 2024 va deveni opțională până la finalul anului în relația B2C (business to consumer), potrivit unui proiect. Acesta mai prevede faptul că de la 1 ianuarie 2025, va deveni obligatorie transmiterea în sistem pentru B2C.
Proiect OUG modificare e-Factura, cod QR pe bonurile fiscale si altele – click pentru a deschide.
O altă noutate ține de Registrul RO e-Factura. Acesta va continua să existe, iar de la 1 iulie operatorii economici care nu sunt stabiliți în România care au optat pentru utilizarea sistemului și au fost încriși în acesta, vor fi preluați automat în “Registrul RO e-Factura opțional”.
În plus, se instituie obligația de a transmite facturile în sarcina organelor de executare silită, inclusiv executorilor judecătorești și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Vor fi exceptați de la utlizarea e-Factura, până la 30 iunie, asociațiile și fundațiile, agricultorii eprsoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori.
Cei care nu primesc facturile în sistem pentru bunurile și serviciile achiziționate, iar plata s-a făcut, vor putea notifica ANAF.
Vor fi exceptate de la obligația de aplicare operatorii economici – persoane impozabile nestabilite dar înregistrare în scopuri de TVA în România, care au optat pentru utilizarea sistemului.

Schimbări în privința bonurilor fiscale

Se extinde sfera informațiilor cuprinse în bonul fiscal. Va fi încrisă, la cerere, codul de indentificare fiscală în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.
De asemenea, pe bonul fiscal vor fi tipărote data și ora emiterii bonului, numărul de indentificare a bonului, precum și seria aparatului de marcat electronic fiscal sub formă de cod QR.

Formulare electronice, precompletate de ANAF

O altă măsură este precompletarea formularelor electronice cu informații disponibile în bazele de date ANAF. Acelea vor conține referiri la cheltuielile deductibile sau, după caz, posibilitatea acordării deductibilității în cazul anumitor cheltuieli.
Practic, inserarea codului de indentificare fiscală pe bonurile fiscală este dublată de precompletarea de către autoritatea fiscală a informațiilor privind cheltuielile deductibile.

 

 piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply