„Comics Didactic – Literatura română în benzi desenate” | Expoziția va putea fi vizitată în perioada 1-18 iunie 2023, la Muzeul Național al Literaturii Române

0
457

farmec.ro
carturesti.ro%20
Muzeul Național al Literaturii Române marchează, în acest an, Ziua Internațională a Copilului într-un mod special și inedit prin intermediul expoziției „Comics Didactic – Literatura română în benzi desenate”.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 1 – 18 iunie 2023, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, fiind o oportunitate unică pentru copii și adolescenți de a descoperi operele clasice ale literaturii române, transpuse într-un format original și plin de viață. Expoziția cuprinde planșe realizate de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu. Lucrările expuse dezvăluie secretele realizării unei pagini de bandă desenată, prezentând etapele de lucru într-o abordare inedită, care îmbină tehnica clasică cu tehnologia digitală. Personajele și poveștile clasice prind contur pe paginile colorate ale benzilor desenate, oferind o experiență interactivă și distractivă pentru toți vizitatorii, în special pentru copii.
Muzeul Național al Literaturii Române dorește să ofere copiilor și familiilor o incursiune captivantă în universul literaturii române prin intermediul benzilor desenate. Nu vor lipsi poveștile și basmele celebre precum „Făt-Frumos din Lacrimă” sau  „Câinele și Cățelul”. De asemenea, vor fi expuse în premieră balada „Miorița” într-o bandă desenată inedită, care dezvăluie o variantă mixtă a textului, dar si „Enigma Otiliei” sau „O scrisoare pierdută”, oferind o perspectivă BD asupra textelor literare originale.
„Conceptul Comics Didactic a evoluat treptat în urma activității începute în 2012 prin publicații BD și ateliere BD, cu scopul de a promova povești și personaje românești în benzi desenate, dar mai ales pentru a trezi interesul elevilor față de lectură, precum și cu scopul de a informa profesorii cu privire la existența publicațiilor de bandă desenată, cu texte adaptate după literatura română clasică, pentru a evita tendința de a scoate anumite titluri din programa școlară. Personajele din operele literare românești pot deveni, acum, la fel de ȋndrăgite și populare precum eroii de bandă desenată din literatura universală. Textele publicate ȋn benzile desenate Comics Didactic respectă textele operelor literare abordate. Totodată, subiectele alese respectă programa școlară. Astfel, versiunea operei literare ȋntr-un rezumat ȋn bandă desenată poate fi integrată orelor de literatură pentru a stimula interesul elevilor pentru lectură. Comics Didactic propune ideea studierii acestor volume de bandă desenată in paralel cu versiunea clasică”, subliniază Mihai I. Grăjdeanu, inițiatorul acestui concept.
Pe durata celor două weekend-uri ale expoziției, autorul Mihai I. Grăjdeanu va coordona patru ateliere de benzi desenate, adresate diferitelor categorii de vârstă. Aceste ateliere vor oferi participanților ocazia de a se familiariza cu tehnicile și secretele creației unei benzi desenate.
Cu excepția zilei de 1 iunie, când accesul este gratuit, începând cu data de 2 iunie, costul biletului de vizitare este de 15 lei (bilet întreg) și, respectiv, 7 lei (redus).
Pentru informații suplimentare despre înscriere la atelierele de benzi desenate care vor avea loc în 10 și 11 iunie, precum și în 17 și 18 iunie 2023, începând cu ora 11.00, vă rugăm să scrieți un mesaj la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).
Atelier de benzi desenate Comics Didactic
Pe parcursul atelierului de benzi desenate, autorul și profesorul de benzi desenate, Mihai I. Grăjdeanu, îi invită pe copii să descopere tainele realizării unei benzi desenate: de la pașii necesari pentru a crea o fâșie sau o pagină BD, până la realizarea propriei reviste sau cărți cu benzi desenate. Copiii vor pătrunde în universul benzii desenate și vor descoperi diferite stiluri și genuri de publicații BD. Sub îndrumarea profesorului BD și inspirați din literatura română, copiii vor inventa personaje și își vor imagina povești originale care vor prinde viață în cadrele de bandă desenată.
Ora de începere: 11:00.
Durată atelier: 2 h.
Vârstă participanți: 7+
Pentru informații suplimentare despre înscriere la atelierele de benzi desenate care vor avea loc în 10 și 11 iunie, precum și în 17 și 18 iunie 2023, începând cu ora 11.00, vă rugăm să scrieți un mesaj la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).
Mihai I. Grăjdeanu este autor și profesor de bandă desenată, romane grafice, artist colaborator al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO; inițiator a multiple proiecte editoriale (Comics Didactic –literatura română în benzi desenate și B. D. Historia – benzi desenate istorice). Susține ateliere de benzi desenate în cadrul festivalurilor, în școli, muzee și teatre din întreaga țară. A inițiat, sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică Română, “Olimpiada de Benzi Desenate” – o competiție dedicată elevilor de școală și liceu. Reprezintă România la diferite expoziții și conferințe internaționale.


Mangalia News, 28.05.2023.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply