Marian Moșneagu – Comandorul CONSTANTIN SCARLAT, întemeietorul arheologiei subacvatice naționale

0
952
COMANDORUL CONSTANTIN SCARLAT
(21 mai 1935, Costișa, Neamț – 23 martie 2006, Constanța).
Pentru că părinții se numeau Elena și Constantin și s-a născut în ziua Sfinților Împărați omonimi, viitorul comandor Constantin Scarlat nu putea să aibă alt prenume! Dar și un nume pe care l-a transformat treptat în renume.
Devenit primul explorator ale apelor interioare și litorale românești, fiind totodată întemeietorul arheologiei subacvatice naționale şi unul dintre promotorii cercetării oceanografice din România, în anul 1970 a realizat prima hartă a fundului mării de la Capu Midia la Vama Veche, iar în 1977 a organizat primul şantier arheologic marin din România.
A publicat numeroase studii de specialitate în „Terra”, „Muzeul Naţional”, „La Revue Maritime”, „Viaţa militară”, „Tomis”, „Dobrogea Nouă” ş.a., precum şi lucrările „Ţărmul nevăzut al Mării Negre” (1982), „Acvanauţi. Enciclopedia copiilor” (1983), „Itinerarii subacvatice la Istru şi Pontul Euxin” (1988) şi „Călătorie în adâncuri” (1989).
Comandant al Grupului de Scafandri Mangalia, prima unitate de scafandri autonomi (1967–1969), lector universitar la Catedra de Pregătire marinărească a Şcolii Militare Superioare de Marină (1969), cercetător ştiinţific subacvatic la Centrul de Cercetări al Marinei Militare (1969), şef al Sectorului Cercetări Subacvatice la Muzeul Marinei Române (1969-1978), ofiţer I maritim pe motonava pescador „Mangalia”, cu care a participat la prima campanie de recoltare a algelor marine din Marea Neagră în scopuri industriale (1971), comandant al Unităţii de Luptă Navigaţie şi Transmisiuni şi ofiţer secund pe nava de intervenţie cu scafandri „Emil Racoviţă” (1977–1978) şi comandant instructor nave scafandri (1978-1993), Constantin Scarlat a anticipat și demonstrat potenţialul şi valoarea resurselor alternative oferite cu generozitate de apele Mării Negre.
În 1962, la Mangalia, a început să folosească Bacul maritim 124 pentru instruirea, prin rotaţie, în model „Cousteau”, a scafandrilor autonomi de la navele militare.
În 1964 a organizat, la Cercul Militar Man¬galia, prima expoziţie de arheologie submarină. La 20 septembrie 1968 a descoperit izvoarele submarine sulfuroase termale şi midiperlifere de la Mangalia.
Începând din vara anului 1973, în trei săli situate la Muzeului Marinei Române din Constanța a organizat o Secție de cercetări subacvatice, exponatele reprezentând geografia reliefului submers, biologia, geologia, arheologia, navigația și topografia submarină constituind mai bine de un deceniu centrul de atracție a mii de vizitatori.
A colaborat îndeaproape cu reputați academicieni, cercetători, ingineri și universitari, precum dr. docent Mihai Băcescu, directorul Muzeului „Grigore Antipa” din Bucureşti, dr. S. Solca, academicianul prof. Eugen Pora, Constantin Nicolau, Vasile Bănică, Aurelia Nicolau, Ionel Andreescu, prof. Sergiu Cărăuşu, Sorin Dumitrescu, Constantin Bondar, Vasile Rovenţa, Toma Căprian, Dan Dumitrescu ș.a.
S-a bucurat de sprijinul generos al unor instituţii de prestigiu, printre acestea aflându-se Institutul de Biologie „Traian Săvulescu” al Academiei Române, în cadrul căruia funcţiona Sectorul de Biologie marină, înfiinţat în anul 1957, Institutul de cercetări şi proiectări piscicole din Ministerul Industriei Alimentare, înfiinţat în anul 1940, Institutul de studii şi cercetări hidrotehnice din Comitetul de Stat al Apelor și altele.
În semn de omagiu și eternă apreciere a viziunii, cutezanței și activității sale de pionierat în Marina Română, Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă îi poartă numele.
ODIHNĂ ÎN TIHNĂ, TEMERARULE COMANDOR CONSTANTIN SCARLAT!
OCEANUL VEȘNICIEI ÎȚI APARȚINE!
Marian Mosneagu – COMANDORUL CONSTANTIN SCARLAT. 
Mangalia News: Vă invităm să vizionați și articolele publicate de noi, de-a lungul anilor, despre Comandorul Constantin Scarlat.

Mangalia News, 21.05.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply