Gabriel Toncean: Vi se pare normal să rupem spatele copiilor cu ghiozdane supraîncărcate, iar apoi să plătim kinetoterapeuți care să le trateze afecțiunile?!

0
233

farmec.ro
Gabriel Toncean: „Vi se pare normal să rupem spatele copiilor cu ghiozdane supraîncărcate, iar apoi să plătim kinetoterapeuți care să le trateze afecțiunile?! Este strigător la cer să îi cocoșăm cu kilograme de rechizite, pe care trebuie să le care la școală în fiecare zi, în timp ce tratăm orele de Educație fizică ca pe o cenușăreasă a programei școlare! În primii ani de școală, când corpul este în plină dezvoltare, trebuie să le oferim copiilor tot sprijinul de care au nevoie pentru a crește sănătoși. În schimb, noi încărcăm un copil care cântărește 20 de kilograme, cu un ghiozdan care cântărește 12 kilograme!”.

„Cum v-ați simți să fiți nevoiți să cărați zilnic în spate un rucsac de 30-40 de kilograme, în timp ce mergeți și veniți de la muncă? În afara sportivilor de performanță, cred că sunt mulți adulți care nu s-ar descurca cu așa o încărcătură. Cu toate acestea, pentru copiii claselor primare este ceva obișnuit să-și care zilnic aproape jumătate din greutatea corporală în ghiozdanul cu care merg la școală.

Perioada copilăriei este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă, iar ghiozdanele supraîncărcate reprezintă un pericol major!

“Cred că, investind mai mult în educaţie, şi la noi putem să creştem speranţa de viaţă. Îmi doresc din suflet ca factorii de decizie să facă ceva cu ghiozdanele copiilor, pentru că este inadmisibil ca un copil de 20 de kilograme să aibă un ghiozdan de 12 kilograme. Dacă noi, prin ceea ce facem aşa ajutăm copiii şi dezvoltăm scolioza, în loc să le dezvoltăm sănătatea, înseamnă că suntem pe un teren greşit (…)
Factorii de decizie trebuie să identifice de urgenţă o modalitate prin care să uşureze greutatea şi dimensiunile ghiozdanelor şcolarilor. Un prim pas cred că ar fi înfiinţarea unor biblioteci în care să existe câte o dublură a manualelor, în clase, astfel încât copiii să nu le mai care de acasă”, a declarat Gabriel Toncean, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness a mai arătat că întâlneşte tot felul de “anomalii”, cum ar fi stimularea pecuniară a copiilor să facă sport sau emiterea de scutiri medicale pentru elevi de la licee cu program sportiv.
“Aud din ce în ce mai mari anomalii, cum ar fi premii în bani acordate copiilor, preşcolarilor ca să participe la competiţii sau la crosuri. Noi, generaţiile noastre, am făcut sport pentru că asta am învăţat de acasă, asta ne-au învăţat părinţii, pentru că am stat în faţa blocului şi ne-am jucat cu mingea, nicidecum pentru că am primit 2 lei pentru care să mergem să alergăm. Nu am fost mercenari, am fost sportivi şi am iubit sportul, drept dovadă că facem performanţă. Nu ştiu ce se va întâmpla peste o generaţie. A doua mare anomalie pe care o trăiesc, am ajuns să aflu că la şcoli sportive cu renume din România, liceenii apelează la părinţi să le scoată scutiri medicale. E inadmisibil să fii la liceul sportiv şi tu să trişezi, să te trişezi pe tine”, a susţinut Gabriel Toncean.


Mangalia News, 21.05.2023.



piese-auto-mangalia.ro



Leave a Reply