Dr. Dorina Stãetu: Spanacul – Superalimentul pentru Ochi Sănătoși, conține luteină și zeaxantină, singurele carotenoide care se acumulează în retina umană și au un puternic efect antioxidant

0
853

farmec.ro
carturesti.ro%20
Luteina este un pigment natural care aparține familiei carotenoidelor (alături de zeaxantină, beta-caroten, alfa-caroten si licopen) și care se găsește în legumele și fructe colorate intens, mai ales în verde.
Luteina, împreună cu zeaxantina sunt singurele carotenoide care se acumulează în retina umană și au un puternic efect antioxidant. Ele acționează împotriva radicalilor liberi dăunători din mediul înconjurător, cum ar fi radiatiile solare și lumina albastră, împiedicând îmbătrânirea prematură și deteriorarea vederii.
Deoarece sunt concentrați mai ales în zona centrală a retinei, numită maculă (acolo unde se formează vederea cea mai clară), acești fito-nutrienți, sunt cunoscuți ca pigmenți maculari.
Și ambii fito-nutrienti se regăsesc în SPANAC!
Spanacul este un aliment minunat, care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră, mai ales atunci când vine vorba de sănătatea ochilor. Bogat în substanțe nutritive esențiale, precum vitamina A, vitamina C, vitamina E, luteină și zeaxantină, spanacul poate contribui în mod semnificativ la menținerea sănătății ochilor și la prevenirea anumitor afecțiuni oftalmologice.
Deoarece acesti pigmenti sunt sensibili la temperaturi ridicate, este important cum pregatesti spanacul, pentru a menține o cantitate cat mai mare de antioxidanti si vitamine.
Pe măsură ce spanacul este gătit timp mai indelungat, se pierde o cantitate mai mare de luteină. De exemplu, in timul calitului, luteina se degradează în doar două minute.
Trebuie să fim conștienți că reincălzirea alimentelor cu ajutorul cuptorului cu microunde nu este considerată o practică sănătoasă, deși este des întâlnită.
În urma unui studou realizat de Rosanna Chung, s-a concluzionat că:
”Cel mai bine este să nu încălzim spanacul deloc. Este recomandat să îl consumăm sub formă de smoothie, sau direct în salate de legume. Când spanacul este tocat în bucăți mici, mai multă luteină este eliberată din frunze. Un alt aspect important de știut este că substanțele lipo-solubile necesită o cantitate minimă de grăsime, (ulei de masline, grasimea din lactate, nucifere, avocado) pentru a crește solubilitatea luteinei”.
Dr. Dorina Stãetu, medic specialist oftalmolog.
MN: Alte sfaturi utile de sănătate vă oferă doamna doctor Dorina Stăetu și AICI.

Mangalia News, 21.03.2023.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply