Greva cadrelor didactice | Merg sau nu copiii luni la şcoală? Ce spune inspectorul şcolar general Sorin Mihai

0
842
  • Profesorii care sunt membri de sindicat intră în grevă generală de luni, 22 mai, după ce negocierile de joi cu guvernanții au eșuat. La nivelul județului Constanța, 60% dintre profesori au fost pentru grevă generală, a declarat președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța, Mitică Iosif.

În timp ce sindicaliştii din Educaţie îi îndeamnă pe părinţi să-şi ţină copiii acasă, oficialii din învăţământ nu au un răspuns clar.

Inspectorul şcolar general al judeţului Constanţa, prof. Sorin Mihai:

„Nicio școală nu se închide, pentru că noi vorbim de faptul că unii angajați intră în grevă, dar în niciun caz nu se suspendă activitatea vreunei unități de învățământ. Noi vom gestiona situația din fiecare unitate de învățământ, care este fluctuantă la acest moment, pentru că primim fel de fel de mesaje care modifică informațiile inițiale și, la momentul respectiv, vom vedea cum gestionăm fiecare situație în parte.
Este în sarcina fiecărui director, pentru că sunt fel de fel de situații, adică noi am solicitat, la un moment dat ca reprezentanții sindicali de la nivelul județului Constanța să ne comunice numărul, atenție, și nu nominal, numărul de angajați din sistemul de învățământ care au semnat pentru grevă din fiecare unitate de învățământ, în ideea că fiecare director va avea astfel posibilitatea să știe cum gestionează resursa umană pe care o are la dispoziție nu am primit decât din partea unui sindicat până la acest moment, cel care are mai puțini membri  în județul Constanța.

Le-am solicitat directorilor de învățământ să ne comunice dacă li s-a adus la cunoștință o asemenea situație și s-a centralizat la nivelul inspectoratului, dar aceasta, repet, nu este o informare oficială, este doar ceea ce a ni s-a comunicat de către directori, iar directorii sunt în calitatea dumnealor de angajatori, nu sunt cei care inițiază o grevă și, în baza comunicării dumnealor, am avut astăzi (vineri, 19.05.2023, n.red.), pe de o parte, o videoconferință organizată de către Ministerul Educației cu toți inspectorii școlari generali și generali adjuncţi, din țară.
Pe de altă parte, la ora 12:00, a fost o ședință cu toți directorii din unitățile de învățământ de stat și am discutat de eventualele probleme și soluții care pot fi abordate în baza problemelor care pot apărea și, de asemenea, am solicitat să ne fie comunicat cu celeritate fiecare caz în care întâmpină dificultăți, astfel încât să-i putem sprijini“.

Sunt foarte mulți acei profesori care au semnat pentru greva generală și atunci, în acest caz, ce le recomandaţi părinților?

„Nu știm ce înseamnă „mulți“ și ce înseamnă „puțini“, dar nu recomandăm noi absolut nimic părinților, că nu avem noi în sarcină să le recomandăm părinților ceva! Am văzut recomandările sindicatelor, dar noi nu suntem pe același traseu de comunicare.
Noi avem comunicare cu directorul unităților de învățământ, cărora trebuie să le solicităm să păstreze deschisă poarta școlii, pentru că nu putem să îngrădim dreptul copilului la acces în unitatea de învățământ, dreptul copilului la educație. Cei care nu au nu participă la grevă își vor continua activitățile și acolo va trebui să gestionăm orarele astfel încât să putem să le dăm posibilitatea să aibă activitatea pe care o propune fișa pursului, nu știu ce să vă spun mai departe. Luna aceasta comunicăm cu unitățile de învățământ. Acolo unde sunt toți angajații, și nu vorbim numai de cadre didactice, vorbim și de personalul didactic, auxiliar și didactic, acolo unde se va identifica această problemă, le-am recomandat directorilor unităților de învățământ să aibă o comunicare atentă cu părinții, să le pună în vedere situația cu care se confruntă. Dar, repet, situația este fluctuantă, inclusiv la acel moment, primesc fel de fel de mesaje de la colegii noștri, nu vreau să fie interpretate în niciun fel, ci doar vreau să spun că nu avem o situație care să fie concretă, clară, la acest moment. Este dreptul fiecăruia și să participe la grevă și să renunțe, dacă și-a manifestat intenția. Nu pot să interpretez în acest sens. Rolul meu este unul pur administrativ, acela de a mă asigura că, acolo unde există resurse sunt folosite judicios, acolo unde nu există resurse – să identific soluțiile adecvate“.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sursa: radioconstanta.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply