Rămas bun, Legenda LanceR! Ceremonii de retragere din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR [FOTO-VIDEO]

0
244

farmec.ro

Raportăm “Misiune îndeplinită!” și dăm ștafeta mai departe. Cer senin!

Luni, 15 mai, au avut loc ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române, acestea urmând a fi scoase din serviciu, în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 083, din 18.05.2022, pentru aprobarea Memorandumului privind „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”.
Astfel, luni, 15 mai, începând cu ora 11.00, s-au desfășurat simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, care s-au finalizat cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.
Începând cu ora 12:00, Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” din Bacău, și-a deschis porțile pentru toţi pasionații de aviație. Intrarea a fost liberă, iar publicul a putut urmări sosirea, trecerea la verticala aeroportului și aterizarea aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de la celelalte două baze aeriene și a putut vizita Muzeul unității.
Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced – Air Policing), sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare aeriană cu baza la sol vor continua să execute misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

Forţele Aeriene Române

A fost odată… Povestea aeronavelor MiG-21, începută acum 61 de ani, ajunge la final.
A fost o poveste palpitantă, plină de trăiri intense, de neuitat. O poveste despre păsări de metal și îmblânzitorii lor, împreună pentru același unic scop: să vegheze și să apere, cu credință și devotament, România. Fără frică, fără odihnă și fără rezerve. A fost o poveste care a schimbat nenumărate vieți, cu prietenii legate pentru eternitate, o poveste care a dat timpului și cuprinsului văzduhului un alt înțeles, o altă unitate de măsură. O poveste cu miasmă “onestă de unsoare”…
În epilog, le mulțumim tuturor celor fără de care această poveste nu ar fi putut fi scrisă: piloți, tehnici, ingineri, toți cei care au servit MiG-urile, pentru profesionalismul lor!
Raportăm “Misiune îndeplinită!” și dăm ștafeta mai departe. Cer senin!
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forţelor Aeriene.


Mangalia News, 16.05.2023.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply