„Peste mări și zări. De la astrolab la sextant”, expoziție temporară, deschisă la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Curator, Comandorul Vasile Chirilă [galerie FOTO]

0
822

farmec.ro
carturesti.ro%20
Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa” găzduiește expoziția temporară „Peste mări și zări. De la astrolab la sextant”, o expoziție care dezvăluie lumea mai puțin cunoscută a instrumentelor de navigație astronomică.
În evenimentul de deschidere, care a avut loc cu prilejul Nopții Muzeelor, sâmbătă, 13 mai, Comandorul Vasile Chirilă, curatorul expoziției, a prezentat publicului modul de folosire a instrumentelor expuse.
„Peste mări și zări” se dorește a fi o fereastră deschisă spre cer și mare, prin care toți pasionații de aventură să poată cerceta cerul înstelat, înțelegând cum aflau în trecut drumul spre casă marinarii, folosindu-se de astrolab și sextant. Expoziția sugerează interiorul unei nave în care sunt expuse instrumente prin care astronavigația este explicată pe înțelesul tuturor. Astfel, Gnomonul, Astrolabul, Sextantul, Kamalul sau Cuadrantul pentru observațiile solare, hărți ale cerului sau ale sistemului solar, precum și cronometru naval, anemometrul, ceasul de bord, compasul magnetic sunt doar câteva dintre instrumentele care pot fi descoperite acum.
Vizitatorii vor putea admira macheta Crucișătorului Elisabeta, nava pe care Grigore Antipa a realizat primele cercetări și observații asupra faunei din Marea Neagră, cea a vasului Beagle, cu care tânărul naturalist Charles Darwin a efectuat o călătorie în jurul lumii, precum și macheta Belgicăi, nava cu care s-a întreprins Expediția antarctică belgiană – prima expediție care a petrecut o iarnă între ghețurile din Antarctica, la bordul căreia se afla și zoologul Emil Racoviță.

Expoziția va rămâne în circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 31 august 2023.

Mangalia News, 15.05.2023.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply