Elevii și profesorii Colegiului Economic Mangalia, mai aproape de natură, în cadrul programului „Săptămâna verde”

0
869
În perioada 24 -28 aprilie, în cadrul Colegiului Economic Mangalia, sub conducerea directorului instituţiei, prof. Ciobănel Raluca-Simona, au fost organizate o serie de activități de conștientizare a elevilor privind importanța protecției mediului. Școala a fost locul în care elevii au învățat cum pot avea mai mult grijă de natură. Astfel, în contextul programului „Săptămâna verde”, dar și al proiectului „Window to the World”, un parteneriat la scară mică în domeniul educației școlare, din cadrul programului Erasmus+, număr de referință 2022-2-RO01-KA210-SCH-000095859, elevii au participat la videoconferința „La Terre en Marche” susținută de Sabina Bergami, o poveste fascinantă despre o călătorie de 8300 de kilometri la pas prin Europa, Asia și Africa, o aventură umană extraordinară prin deschiderea spre ceilalți.

Elevii au demarat apoi procesul de amenajare a grădinii școlii ca spațiu de socializare. Pe parcursul a trei zile, cu sprijinul angajaților Primăriei Mangalia, aceștia au curățat temeinic grădina școlii și au plantat flori, arbuști și copăcei. Proiectul a beneficiat până acum și de susținerea părinților și a unor agenți economici, dar cei mai entuziasmați au fost copiii care au lucrat laolaltă pentru a transforma spațiul pus la dispoziția lor, grădina școlii, într-o zonă de relaxare, în care ei să poată organiza mici evenimente. Activitatea 4 din proiectul „Window to the World”, intitulată sugestiv „The school garden nurturing great minds”, va continua până la finalul anului școlar curent, când sperăm să finalizăm mobilierul de grădină realizat cu ajutorul unui elev de la seral din paleți și anvelope uzate. Avem în vedere și amenajarea grădinii cu lămpi solare.
Doamna profesoară Elis Sibel a derulat în şcoala noastră proiectul ,,Educaţie despre biodiversitate în spaţii urbane”, dezvoltat de Fundaţia WorldSkills Romania. Scopul proiectului este de a creşte gradul de conştientizare a importanţei biodiversităţii şi a polenizatorilor în rândul elevilor, precum şi de a dezvolta abilităţile necesare pentru a proteja biodiversitatea în zonele urbane. În acest sens, s-au derulat activităţi pentru crearea de hoteluri pentru polenizatori, grădini urbane polenizatoare şi cuiburi pentru păsări.
Elevii au contribuit la protejarea mediului printr-o acţiune concretă coordonată de doamna profesoară Curcan Roxana. Au dus PET-uri, sticle, doze de aluminiu, sub îndrumarea diriginţilor, la centrul de colectare din parcarea magazinului Kaufland.

Dar programul „Săptămâna verde” a fost bogată în activităţi legate de protejarea mediului înconjurător şi de importanţa hranei sănătoase. Astfel, elevii claselor a XI-a B şi a XI-a A învăţământ profesional (bucătari), alături de doamnele diriginte Florea Delia, respectiv Chiriac Gabriela, au realizat un interesant schimb de experienţă în laboratorul culinar, rezultatul fiind „hrana vie”. Elevii au „gătit verde”, ajutaţi de doamnele Brumaru Florica şi Pavel Claudia.

Şi, cum totul porneşte de la informarea elevilor, programul de activităţi a cuprins şi o prezentare de carte eco-filosofică „Răscolind jarul viului’’ de Baptiste Morizot, la clasa a XI-a B. Cartea pune întrebări despre modul în care ne raportăm la mediu; obiectivul activităţii a fost formarea unei gândiri ecologice în rândul elevilor.
Elevii clasei a XI-a C, dirigintă prof. Teodorescu Anişoara, au avut parte de educaţie sanitară, activitate desfăşurată în colaborare cu Asociaţia Rotary International Mangalia.

În urma proiectului Erasmus+, Compentenţe profesionale în unităţile economice europene, număr de referință 2022-1-RO01-KA121-VET-000063207, doamna profesoară Călinescu Carmen a împărtăşit celor prezenţi din frumuseţea acestui proiect. Activitățile practice s-au desfășurat la unități de învățământ, respectiv la agenți economici din Granada, Spania, selectați cu ajutorul organizației intermediare, M.E.P. Europrojects Granada.
A fost o săptămână cu un program dens, activităţile propuse de profesori, susţinute de echipa managerială alcătuită din prof. Ciobănel Raluca-Simona şi prof. Moraru Viorica, au urmărit să-i înveţe pe elevi despre importanţa reciclării şi a protejării mediului, însă, în egală măsură, a fost o săptămână a socializării în afara sălii de curs, a coeziunii grupului, a unităţii.


Mangalia News, 02.05.2023.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply