Rolul seleniului în organism, manifestarea carențelor și a excesului de SELENIU și sursele alimentare naturale care îl conțin

0
328
Seleniul este unul dintre oligoelementele esentiale, o clasa de nutrienti de origine minerala, a caror prezenta in organism, in cantitati mici, este vitala. Mineralele incadrate in aceasta categorie sunt cele prezente in mod natural in corpul uman, in cantitati mai mici de 1 mg/ kg de masa corporala. Rolul lor se extinde de la functii metabolice si hormonale la functii celulare.

Ce proprietati si beneficii are seleniul pentru sanatate
Doza zilnica recomandata de seleniu
Alimente bogate in seleniu
Ce trebuie sa stii despre suplimentele alimentare cu seleniu

Seleniul, la fel ca iodul, fierul, cuprul, zincul, cromul, borul si molibdenul, prezinta un risc de carenta demonstrat, spre deosebire de mangan, siliciu, nichel sau vanadiu. Insa, in cazul seleniului, nu doar carentele sunt periculoase pentru sanatate, ci si excesele. Afla mai multe despre acest mineral, despre rolul pe care il indeplineste in organismul uman, despre cum se manifesta deficitul si supradozajul, dar si despre alimentele care il furnizeaza in proportii optime.

CE PROPRIETATI SI BENEFICII ARE SELENIUL PENTRU SANATATE

Seleniul a fost descoperit si numit astfel de chimistul suedez Jöns Jakob Berzelius, in 1817. Insa abia in anii 1950 s-a descoperit faptul ca, in sinergie cu vitamina E, poate preveni diverse boli. Desi cantitatea seleniului in organism este redusa, rolul acestuia asupra metabolismului este incontestabil. Acest mineral se gaseste, de regula, in apa si in anumite alimente, asa ca nutritia este sursa principala, cand vine vorba despre absorbtia sa. Iata cateva informatii esentiale despre rolul, proprietatile si beneficiile seleniului pentru sanatate:

SELENIUL ESTE UN ANTIOXIDANT NATURAL

Antioxidantii sunt compusi care previn afectarea celulara cauzata de actiunea nociva a radicalilor liberi. Obiceiuri ce tin de stilul de viata precum fumatul, abuzul de alcool sau stresul pot determina cresterea numarului acestora, ducand la dezvoltarea stresului oxidativ, care poate avea un efect negativ asupra celulelelor sanatoase ale corpului uman. De altfel, stresul oxidativ poate duce la dezvoltarea unor afectiuni cronice precum cele cardiovasculare, Alzheimer sau cancer, dar si la cresterea riscului de infarct miocardic si accelerarea procesului de imbatranire. Seleniul si alti antioxidanti contribuie la reducerea stresului oxidativ, echilibrand cantitatea radicalilor liberi. […]

Cotinuarea, pe secom.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply