Educaţie şi terapie în oftalmologie, cu Dr. Dorina Stăetu – De la ce distanță putem privi televizorul în siguranță?

0
589
În timpul liber, mulți dintre noi preferăm să ne relaxăm în fața unui televizor. Din acest motiv, dincolo de ceea ce urmărim, trebuie să acordăm o atenție deosebită și modului în care privim televizorul.
Alegerea distanței corecte față de televizor poate contribui la îmbunătățirea experienței noastre de vizionare și la protejarea ochilor noștri.
Distanța corectă de la care să privim televizorul depinde de câteva factori, inclusiv mărimea ecranului și rezoluția televizorului. Acesta trebuie luate în calcul, astfel încat să alegem televizorul potrivit raportat la spațiul disponibil și invers.
Distanța optimă, în funcție de diagonală
În New York există Societatea Inginerilor de Film și Televiziune sau SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers). Aceasta susține că, pentru a asigura cea mai bună experiență, ecranul ar trebui să ocupe un unghi între 30 și 40 de grade din aria vizuală a unei persoane.
Conform recomandărilor, distanța optimă între ochi și display-ul unui televizor cu rezoluție HD ar trebui să fie de cel puțin două ori și jumătate mai mare decât diagonala ecranului (x2.5). Pentru televizoarele cu rezoluție 4K și 8K, această distanță ar trebui să fie de cel puțin trei ori diagonala ecranului (x3). Mai exact, în cazul unui televizor Full HD, distanța ideală ar trebui să fie diagonală înmulțită cu 1.6263, sau diagonala împărțită la 0.84, dacă dimensiunea televizorului este deja cunoscută.
De exemplu, un tv cu diagonala de:
100 cm = trebuie poziționat la o distanță de 2.5 m,
108 cm = trebuie poziționat la o distanță de 2.7 m,
140 cm = trebuie poziționat la o distanță de 3.5 m.
Aceste recomandări au în vedere confortul vizual și reducerea oboselii oculare. Cercetările realizate în domeniu au ajuns la umătoarele concluzii:
– la o distanță prea mică, luminozitatea ecranului poate deveni prea intensă. În plus, privirea noastră se va concentra pe o zona limitată a ecranului, iar acest lucru poate intensifica oboseală ochilor și poate provoca dureri de cap.
În plus, trebuie să ținem cont că distanța optimă de vizionare este doar unul dintre factorii care influențează o experiență plăcută de vizionare. Elemente precum lumina din încăpere, calitatea sunetului și poziția corpului nostru pot avea un impact semnificativ asupra confortului și plăcerii pe care o resimțim în timpul vizionării.

Riscurile privitului îndelungat la TV

Petrecerea timpului îndelungat în fața televizorului poate avea efecte neplăcute asupra sănătății noastre, iar durata lungă de expunere este problema principală. Printre efectele negative se numără iritațiile sau afecțiunile pe termen lung ale retinei, întreruperea somnului datorată luminii albastre emise de televizor și reducerea frecvenței de clipit, ceea ce poate duce la uscarea ochilor, înroșirea lor sau dureri.
Pentru a preveni aceste probleme, recomand respectarea regulii 20-20-20, care presupune o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 de minute petrecute în fața ecranului, timp în care să observăm un obiect aflat la o distanță minimă de 20 de picioare (aproximativ 6 metri). În plus, alegerea unei distanțe corespunzătoare de la care să privim televizorul poate îmbunătăți experiența de vizionare și poate proteja sănătatea ochilor noștri.
O problemă importantă asociată cu privitul la ecrane este că oamenii, în mod inconștient, își concentrează privirea asupra unui punct fix. Acest lucru duce la o scădere semnificativă a frecvenței clipitului pe minut. dacă în mod normal este între 15 și 20, poate scădea până la 5-10. Lipsa clipitului determina evaporarea rapidă a lacrimilor, cauzând uscăciunea ochilor, înroșirea acestora sau chiar o lăcrimare compensatorie. Dr. Dorina Stãetu, medic oftalmolog.


Mangalia News, 23.04.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply