Buna Vestire sau Ziua Cucului – Tradiții și superstiții

0
1111

În ziua de 25 martie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Vestea cea bună a întrupării Mântuitorului, adusă Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavriil. Este prima sărbătoare importantă din Postul Paștelui.

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului sau Blagoveștenia. În această zi are loc primul cântec al cucului, care anunță sosirea primăverii. Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori își cântă cucul numele, numărul arătând câți ani i-au mai rămas din viață celui care ascultă.

Tinerii, fete şi flăcăi întrebau cucul când se vor căsători. Dacă acesta nu le răspundea tăcerea sa era semn că cel care întrebase se va căsători curând. Dacă se întâmpla ca după rostirea întrebării, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aşteptare.

În multe zone din țară se păstrează diverse obiceiuri legate de această mare sărbătoare:
• Nu se pun ouă la cloșcă, deoarece se crede că ar putea ieși pui cu două capete și patru picioare.
• Gospodarii adună lucruri de prisos de prin curți și le dau foc pe seară, ritual cunoscut sub numele de Noaptea Focurilor.
• În această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat.
• Este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor.
• De Buna Vestire se fac şi previziuni meteorologice. În popor există credinţa că aşa cum este vremea de Blagoveştenie, aşa va fi şi în ziua de Paşte.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile cu dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea.

Referent de specialitate: Liliana Gîlcă. (Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 25.03.2022. (republicare: 25.03.2023.).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply