Seară Cala-tiană dedicată Zilei Internaționale a Poeziei [VIDEO]

0
611

farmec.ro
carturesti.ro%20

Ziua Internațională a Poeziei 2023.

„O nouă Seară Cala-tiană a avut loc cu prilejul Zilei Internationale a Poeziei.
Declarată de UNESCO, în anul 1999, Ziua Internațională a Poeziei se serbează pe data de 21martie (chiar în ziua echinocțiului de primăvară).

Cum am fi putut să serbăm mai frumos decât făcând o călătorie în timp, mergând în Sumer, locul din care avem primele artefacte care atestă nevoia de poezie a omului. Ne-a condus în interesanta călătorie în istoria poeziei doamna Urfet Șachir – scriitoare, profesoară, președinta Comisiei de Cultură a Uniunii Democrate Turce Mangalia. Studiind dreptul, rapid și-a dat seama că nu este făcută pentru partea întunecată a lumii și s-a cantonat în partea sensibilă, frumoasă a ei, în cultură. A studiat Istoria și civilizația turcilor din Dobrogea la Universitatea București. Pasionată de civilizațiile vechi, este precum Șcheherezada, aduce în fiecare număr al prestigioasei reviste Leviathan o poveste interesantă. Urfet Șachir ne-a vorbit despre prima poetă a lumii, Enheduanna. Chiar numele Enheduanna este o poezie!

Seara a continuat cu poezie recitată de poete, dar și de îndrăgostite de poezie.
Silvana Cojocărașu – poeta care scrie nu numai în română, ci și în italiană, ne-a mărturisit că tot limba maternă este cea mai ofertantă.

Vocea care înfrumusețează, valorizează poezia, vocea Claudiei Galeriu, ne-a bucurat.
Marcela Stancu este îndrăgostită de mirodenii, gusturi rafinate și de poezie!
Gabriela Rugea se refugiază, adesea, în poezie pentru a uita de teancurile de dosare…
Versurile lui Urfet Șachir, ca un covor fermecat, ne-au purtat prin lumi mirifice.
Eu am încheiat seara citind din Margareta Sterian, pictoriță și poetă a ferestrelor. Versurile și viața ei s-au potrivit cel mai bine spațiului în care ne aflam. Pregătisem și „Geniul mulțimii” a lui Charles Bukowski, mai actuală ca oricând, dar frumosul POEZIEI a învins; n-am mai citit-o”. (Luiza Cala Cernaianu).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 21.03.2023. (Pentru VIDEO, mulțumim, Mangalia.TV!).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply