Nawrez, sărbătoarea primăverii, celebrată de musulmani în fiecare an, pe 21 martie

0
505
  • Nawrez sau Nevruz este o sărbătoare foarte veche, în cadrul căreia musulmanii celebrează sosirea primăverii astronomice și marchează, prin tradiții și obiceiuri transmise de părinți și bunici, echinocțiul de primăvară, pentru a duce mai departe moștenirea culturală și spirituală.

Nawrez, sărbătoarea care marchează sosirea primăverii

”Este o sărbătoare foarte veche, în care se celebrează Anul Nou și sosirea primăverii. Femeile pregătesc casa și curtea în întâmpinarea Nawrez-ului și gătesc diferite mâncăruri tradiționale.

nawrez-oua-vopsiteSe vopsesc ouă, existând și o vorbă precum că, până nu cade coaja de ou pe jos, nu vine primăvara. Bărbații merg la geamie și se roagă pentru un an îmbelșugat, iar la întoarcere, prin faptul că aduceau vestea acasă, ”oficializau” sosirea primăverii”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Meryem Mambet, președintele Asociației Agiacai Saladin.

Nawrez, ziua în care se cântă și se dansează

Toți membrii familiei se adună la masă de Nawrez, iar bucatele sunt dintre cele mai alese.

nawrez-mancaruri-traditionale-musulmaneAceastă zi poate fi sărbătorită și în natură, iar musulmanii se bucură de faptul că vine sărbătoarea și susțin spectacole artistice, în cadrul cărora cântă și dansează, am aflat de la Filiz Ismail, președintele Comisiei de Femei a Uniunii Turce din România. Ea spune că se vopsesc și ouă cu frunze de ceapă, cu această ocazie, astfel încât totul să fie cât mai natural.

Copiii vestesc prin colinde sosirea primăverii

Citiți articolul integral pe discoverdobrogea.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply