Astăzi, 20 martie, este echinocțiul de primăvară, ziua în care avem cel mai rapid apus/răsărit. Cu această ocazie, putem învăța copiii punctele cardinale – Astro Nauticus Mangalia

0
629

Astăzi, 20 martie, este echinocțiul din martie sau echinocțiul de primăvară, dar ziua a fost egală cu noaptea săptămâna trecută, din cauza faptului că nimic nu este perfect în univers (axa Pământului este înclinată cu 23,4 grade, iar curba pe care se deplasează Pământul nu este un cerc, ci o elipsă…).

Cu această ocazie, putem învăța copiii punctele cardinale, pentru că Soarele a răsărit din EST, adică din azimut ≈90 de grade și va apune în VEST, adică în azimut ≈270 de grade, situație care se va repeta abia peste 6 luni la echinocțiu din septembrie sau echinocțiu de toamna. Astăzi avem cel mai rapid apus/răsărit, pentru că declinația Soarelui scade sau crește cu 0,4 grade/zi în timp ce la solstiții viteza de creștere /scădere a declinației este 0,1 grade/zi.

În jurul orei 12, Soarele va străluci perpendicular pe ecuator, astfel încât aici umbra va dispărea, iar luciul apei din puțurile adânci va fi vizibil.

Aceasta este, de asemenea, prima zi de primăvară astronomică (echinocțiul vernal) în emisfera nordică și prima zi de toamnă astronomică (echinocțiul de toamnă) în emisfera sudică.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 20.03.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply