50 de ani cu Programul 3 pentru tineret al Radiodifuziunii Române, un Radio al „generației în blugi”

0
465

50 de ani cu PROGRAMUL 3 pentru tineret al Radioului public! 

Orice aniversare este un prilej de rememorare a începuturilor, a parcursului și a devenirii celor care au pornit la drum cu un proiect cutezător, cu o idee îndrăzneață. Când la această veritabilă întoarcere a timpului spre momentul zero, spre linia de start, sunt prezenți și fondatorii, atunci suntem de fapt martorii unui emoționant moment festiv, o sărbătoare rară, nu doar pentru a fi trecută întro istorie a Radioului Românesc, ci de pus la suflet, pentru totdeauna.

Am fost martoră la acest eveniment care a reunit în București, la data de 15 martie 2023, trei generații de împătimiți ai jurnalismului radiofonic, de fapt trei generații de radionauți: întemeietorii, din rândul cărora am să punctez în mod deosebit o personalitate emblematică a radioului românesc, Sofia Șincan, alături de domnia sa fiind prezenți clasicii dar și modernii radioului.

Programul 3 de Radio s-a născut la 12 martie 1973. De aceea, data de 12 a lunii Mărțișor este considerată Ziua Programului 3 pentru Tineret. În urmă cu o jumătate de secol a apărut la București un radio legendar, părinții săi fiind: Sofia Șincan, autoarea acestui proiect de succes al Radioului, înconjurată de o echipă de entuziaști profesioniști printre care Titus Vîjeu, Camelia Stănescu-Ursuleanu, Dan Ursuleanu, Doina Berchină, Georgeta Avram, Sorin Caracseghi, George Enache, Mihaela Ioan, Liviu Tudor Samuilă, Sebastian Sârcă, Lucian Sârbescu, Noe Smirnov, Florin Silviu Ursulescu, Daniel Horhocea, Radu Comănescu, Anca Romeci, Ligia Necula, Alexandru Rusu.

Aceștia au redat tineretului românesc, adică unei adevărate „generații în blugi”, visarea, optimismul, curajul, speranța, dragostea de viață.

Radio „Programul 3 – Tineret” a fost primul post interactiv din țara noastră, de avangardă în vremuri când cenzura era atotprezentă, reunind actori, regizori, muzicieni.

Acestei echipe talentate de „întemeietori”, îndrăznesc să îi numesc „veterani veșnic tineri” sau mai degrabă părinții ocrotitori ai sufletului tânăr, le-a urmat, începând cu 12 februarie 1990, „Radio România Tineret”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La inițiativa regretatului actor Florian Pittiș, urmează generația clasicilor: Radio 3 Net, primul post public de radio din țară și din lume care emite exclusiv pe internet (1 octombrie 2004). S-a pornit la drum cu doar 10 angajați, 10 colaboratori şi câțiva voluntari. Postul acesta nu era doar o fonotecă radio, ci și o bibliotecă, o arhivă de rarități, unicate muzicale, precum și o galerie de fotografii excepționale. În memoria celui care a dat acest nou impuls radioului, postul se va numi Radio 3 Net „Florian Pittiș”.

Astăzi, tradiția acestui post de radio este dusă mai departe de „moderni”, care prezintă cele mai noi informații, găzduiesc dezbateri interesante, oferind desigur multă muzică de cea mai bună calitate: selecții de albume rock și folk, noutăți muzicale în format video, dar mai ales rarități muzicale din cea mai mare colecție de muzică românească tânără, dar și din repertoriul de aur internațional, versuri, piese de teatru scurt, buletine de știri în format video.

Întâlnirea acestor generații de realizatori radio, un fel de vrăjitori ai microfonului, a dat prilejul unor momente evocatoare impresionante: s-a prezentat un film documentar, s-au evocat amintiri, s-au oferit Diplome de Excelență acordate pentru prestigioasa carieră în jurnalism și contribuția la evoluția radioului din România. Printre cei premiați de însuși președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România,  Sorin Stanciu, amintim pe: Marius Grozea, Cornel Sorescu, George Enache, Titus Vîjeu, Liz Iosif, Doina Papp, Constantin Săbăreanu, Sofia Șincan, Lucian Sîrbescu, Camelia Stănescu. La rândul său, Președintele Uniunii a fost premiat de Doamna Programului 3, Sofia Șincan, deoarece, pe când era student la Universitatea din Craiova, realiza emisiuni și spectacole cu mare priză la public, în colaborare cu realizatori importanți de la Programul 3.

Cu prilejul acestui eveniment a fost lansat volumul aniversar „O legendă a radioului românesc, PROGRAMUL 3”, un adevărat curriculum vitae colectiv, apărut la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și prezentat de Dan Ursuleanu, fiind o  reeditare în formulă revăzută și adăugită a cărții din 2008. Lucrarea cuprinde, așa cum ne înfățișează Camelia Stănescu, relatarea unor întâmplări, cronici rimate, farse colegiale, cuplete din anii de glorie ai Programului 3. Legendarul Program 3 este imortalizat de Dan Ursuleanu în faimosul imn al acestui post de radio: „Programul trei,/ O lume nebună,/ Decisă să spună/ Ce vrei, ce nu vrei. Programul trei,/ O oază de viață/ Cu muzica-n față,/ Dar și cu idei. Programul trei,/ Cu cai de povară/ Ce-aleargă și cară,/ Dar și cu ponei. Programul trei,/ Ce viață, ehei!…”.

Tanța Tănăsescu, UZPR.


Mangalia News, 17.03.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply