Crește numărul navelor alimentate cu metanol. Coreea de Sud domină piața – Ion Tița-Călin

0
501
  • Navele alimentate cu metanol fac parte din categoria navelor ecologice de ultimă generație. În prezent, Coreea de Sud este lider pe piața navelor ecologice cu valoare adăugată ridicată, iar constructorii de nave chinezi fac eforturi să îi prindă din urmă.

Gigantul Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (KSOE) a câștigat în 2023, până la data de 14 februarie, comenzi de construcții pentru 54 de nave (55%), dintre cele 101 nave alimentate cu metanol comandate la nivel mondial. Din restul de 47 de nave comandate, mai mult de jumătate au mers la constructorii navali chinezi, precizează institut britanic Clarkson Research.

Până acum, majoritatea navelor ecologice au fost nave acționate cu gaz natural lichefiat. Dar acest combustibil este evaluat ca fiind unul de tranziție pentru a atinge obiectivele de decarbonizare. Metanolul, apărut recent drept combustibil alternativ, are avantajul de a fi ușor de depozitat și transportat la temperatura camerei sau la presiunea atmosferică generală și implică un cost inițial scăzut de construcție, spre deosebire de LNG, care necesită presiune ridicată și temperatură criogenică pentru depozitare. Chiar dacă este descărcat în mare, metanolul se dizolvă în apă și provoacă puțină poluare. Constructorii de nave coreeni au reușit să preia conducerea în competiția tehnologică, datorită eforturilor lor agile de cercetare și dezvoltare.

Ion TIȚA-CĂLIN.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply