DE CE NU ESTE BINE SĂ BEM CAFEA PE STOMACUL GOL – Sfatul medicului

0
366
Ești un iubitor de cafea și ai nevoie de o ceașcă de cafea proaspăt preparată pentru a-ți începe ziua? Atunci iată un avertisment de sănătate pentru tine. Dacă bei cafea pe stomacul gol înainte de micul dejun, atunci sănătatea ta ar putea fi în pericol.
Potrivit unui studiu recent, consumul de cafea după ce te trezești dimineața ar putea fi foarte dăunător pentru sănătatea ta. Cercetătorii au avertizat că un consum de cafea înainte de micul dejun, ar putea afecta controlul nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, te poți confrunta cu dureri, arsuri la stomac, stări de greață, care în cele din urmă pot duce către ulcer, reflux gastroesofagian sau chiar sindromul colonului iritabil. Băutul cafelei pe stomacul gol poate influenţa negativ şi aparatul cardiovascular. Apar mai des palpitaţiile, variaţiile de tensiune, senzaţia de sufocare și o stare de excitabilitate exagerat de mare datorită adrenalinei care se varsă rapid și prea multă în sistemul circulator.
Milioane de oameni se bazează pe cofeină în fiecare zi pentru a rămâne în alertă și pentru a-și îmbunătăți concentrarea însă puțini știu că acest obicei poate să provoace probleme hormonale și intestinale.
Consumul cafelei pe stomacul gol poate provoca o serie de afecțiuni, atrag atenția specialiștii, care recomandă renunțarea la acest obicei. Una dintre explicația acestora este că nivelul de cortizol – un hormon care ne controlează ceasul biologic și abilitatea noastră de a rămâne treji – se ridică foarte rapid, iar organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l scădea, astfel încât să ajungă la un nivel normal.
Când stomacul este gol, creierul funcţionează mai greu şi nu mai reuşeşte să producă suficientă serotonină. Iar dacă nivelul acesteia scade, se instalează starea de nelinişte şi depresia.
Cafeaua băută pe stomacul gol sporeşte anxietatea, stimulând activarea adrenalinei şi producţia de hormoni precum cortizolul, eliberat când stresul e ridicat. Cafeaua consumată pe stomacul gol provoacă o senzaţie de nelinişte şi de nervozitate.
De asemenea, a bea cafea pe stomacul gol înseamnă a limita eficacitatea acidului clorhidric, o substanță fundamentală în procesul de digestie. Deși în mod normal favorizează digestia, în absența alimentelor poate fi dăunătoare. Creșterea acidității generată de cofeină poate provoca, la subiecții sensibili, leziuni ale peretelui stomacului cu apariția în timp de gastrită, ulcer, arsuri la stomac, reflux gastroesofagian.
Se recomandă consumul în prealabil al unor alimente ce calmează aciditatea stomacală, precum: bananele, ouăle, ovăzul, fructele ce nu fac parte din categoria citricelor, precum și pâinea prăjită făcută din cereale integrale.
În anumite cazuri cafeaua stimulează peristaltismul intestinal şi are un efect laxativ foarte puternic.
Poate ţi se pare că e de bine, însă pare că acest efect este unul foarte agresiv pentru mucoasa tractului gastrointestinal. Astfel nutrienţii nu mai sunt corect absorbiţi, iar riscul de inflamaţii este unul foarte ridicat.
Cafeaua are efect diuretic şi provoacă deshidratare, mai ales când cofeina ajunge în stomacul gol. De aceea este indicat să consumi mai multe lichide pentru a menţine hidratarea organismului la un nivel normal.
Cafeaua băută pe stomacul gol provoacă arsuri gastrice, dar mai are un efect secundar – pierderea apetitului, mai ales dacă este consumată într-o cantitate mare. Acest proces îţi privează organismul de elementele nutritive pe care ar trebui să le primească în timp util, iar rezistenţa la stres şi la efort scade dramatic.
Pentru a rămâne sănătoși, este indicat sa beți cafeaua la o ora după ce v-ați trezit și, neapărat după ce ați mâncat ceva!
Dacă totuși trebuie să bei rapid o cafea într-o dimineață aglomerată, atunci aceasta trebuie să fie slabă și obligatoriu cu lapte! Urmată sau precedată de un pahar cu apă plată. (sursa: Eteledoc).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply