Conferințele Dalles ale Academiei Române | Acad. Sabina Ispas: „Mărțișor – tradiții și practici de primăvară“

0
189

farmec.ro
Academia Română vă invită joi, 23 februarie 2023, de la ora 18, la conferința „Mărțișor – tradiții și practici de primăvară“, susținută de acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“. Evenimentul se înscrie în ciclul manifestărilor cu public organizate de Fundația Culturală Dalles a Academiei Române, inaugurate în luna ianuarie a acestui an de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Mărțișorul, element al patrimoniului cultural imaterial românesc, a fost înscris în 2017 în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, alcătuită de UNESCO.

Conferința va prezenta publicului una dintre practicile rituale tradiționale, care au fost și continuă să fie supuse unui spectaculos și activ proces de secularizare, desacralizare, deritualizare, festivalizare. Iar academician Sabina Ispas va demonstra că Mărțișorul rămâne una dintre cele mai vechi practici culturale active, actualizată și adaptată cerințelor societății românești moderne.

Academician Sabina Ispas, membru titular al Academiei Române (2009), este director al Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“. Specialist în folcloristică și etnologie, cunoaște în profunzime mecanismele specifice creației populare, dinamica fenomenelor folclorice și rolul folclorului în definirea identității noastre culturale. Câteva lucrări reprezentative pentru o activitate științifică și culturală bogată: Lirica populară de dragoste (1985), Cântecul epic-eroic românesc în context sud-est european. „Cântecul pețirii“ (1995), Cultură orală și informație transculturală (2003), Colindatul tradițional românesc. Sens și simbol (2007).

Construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles și confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist, celebra Sală „Dalles“ din București, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază începând cu anul 2023 de un program de conferințe și dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundația Culturală Dalles.

Conferințele se vor desfășura lunar, joia, începând cu ora 18, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 23.02.2023.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply