„Ora de știință – Invitații Academiei Române“ | Conferința „Ce știm astăzi despre schimbarea în limbă?“, susținută de prof. univ. Rodica Zafiu

0
309

farmec.ro

Conferința „Ce știm astăzi despre schimbarea în limbă?“ – prof. univ. dr. Rodica Zafiu.

Academia Română vă invită miercuri, 22 februarie 2023, la conferința „Ce știm astăzi despre schimbarea în limbă?“, susținută de prof. univ. Rodica Zafiu, cadru didactic al Universității din București. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17 și se înscrie în seria de conferințe cu public „Ora de știință – Invitații Academiei Române“.

Evenimentul va fi moderat de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și va cuprinde o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care publicul este invitat să participe.

Conferința susținută de prof. univ. Rodica Zafiu are ca punct de plecare observația conform căreia schimbarea permanentă a formelor și a sensurilor, considerată o trăsătură inerentă a limbilor naturale (ca și variația, care stă la baza ei), rămâne adesea nepercepută de vorbitori sau – când este percepută – este judecată negativ, cu anxietate.

Cum și de ce se împrumută cuvinte și expresii, se modifică forme și sensuri, se schimbă chiar tipare gramaticale? Unele răspunsuri sunt la îndemâna bunului-simț, altele pun în discuție viziunea de ansamblu asupra structurii și a funcționării limbii.

Conferința propune o trecere în revistă a explicațiilor oferite, din perspectiva diferitelor direcții lingvistice, asupra cauzelor care determină dinamica limbii și asupra modului în care intervin schimbările. Ce au adus nou cognitivismul, funcționalismul, lingvistica formală, pragmatica și sociolingvistica față de explicațiile tradiționale din lingvistica istorică? Cum se petrece schimbarea în zone ale limbii mai puțin studiate până de curând (în cazul mărcilor pragmatice, al conectorilor, al atenuatorilor, al modalizatorilor etc.)? Exemple recente din limba română vor ilustra tiparele previzibile și incertitudinile inerente ale schimbării lingvistice.

Evenimentul va putea fi urmărit și pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare:
Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/87274129124?pwd=NjR1MG1OeWNKb3lKSC83blZqSHVzUT09
Meeting ID: 872 7412 9124
Passcode: 916009

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Rodica Zafiu (n. 1958) este profesoară la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetătoare la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ al Academiei Române. A publicat volumele Poezia simbolistică românească (1996), Naraţiune şi poezie (2000), Diversitate stilistică în româna actuală (2001), Limbaj şi politică (2007), 101 cuvinte argotice (2010) și a colaborat la mai multe tratate și monografii asupra limbii române în context romanic (cea mai recentă fiind The Oxford History of Romanian Morphology, 2021). Este autoare a peste o sută de studii și articole apărute în periodice de specialitate – „Journal of Pragmatics, „Degrés“, „L’information grammaticale“, „Rivista Italiana di Onomastica“ (RIOn), „Il Nome nel testo“, „Romània Orientale“, „Revue roumaine de linguistique“, „Limba română“, „Studii şi cercetări lingvistice“, „Diacronia“ etc. – și în volume colective.

A contribuit la studiul conectorilor discursivi, al mijloacelor lingvistice ale modalizării, evidențialității şi aproximării, al fenomenelor de gramaticalizare și pragmaticalizare; a investigat textul poetic, discursul politic și jurnalistic, argoul, tendinţele limbii române actuale, procesul de standardizare lingvistică.

De 33 de ani realizează o rubrică săptămânală cu tematică lingvistică în reviste culturale: „Luceafărul“, între 1990-1993; „România literară“, din 1993 până în 2012; „Dilema veche“, din 2012 până în prezent.


Mangalia News, 22.02.2023.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply