Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! | Serial, episodul 8: Dubla identificare a pacientului

0
877

Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! – un serial util, realizat de redacția Mangalia News, în colaborare cu Biroul de Management al Calității Serviciilor Medicale din cadrul instituției balneare.

Episodul 8: DUBLA IDENTIFICARE A PACIENTULUI.

· Se solicită coparticiparea pacienților în toate fazele procesului, după o prealabilă informare a acestora asupra importanței și relevanței corectei lor identificări;
· Identificarea încrucișată a pacientului, pe timpul inițierii internării, prin citirea actului de identitate a acestuia și identificarea verbală a pacientului cu voce sonoră și clară;
· Identificarea pacientului prin brățări de identificare, care utilizează informația scrisă și lizibilă despre cel puțin doi identificatori: nume și prenume, nr. fișei de tratament,
· Înainte de aplicarea oricărei proceduri se va face obligatoriu identificarea încrucișată a pacientului prin citirea brățării atașate de brațul acestuia, identificarea verbală și confruntarea numărului fișei de tratament înscris pe brățară cu numărul înscris pe fișa de tratament, după care vor fi efectuate procedurile prescrise de medic.
· Codul de culori al brățărilor de identificare este următorul – alb, pentru pacienții din secția sanatorială, verde pentru pacienții din secția spital I, albastru pentru pacienții din secția spital II, roșu pentru pacienții cu risc de cădere, identificați în urma aplicării protocolului medical evaluarea riscului de cădere pe baza scalei Morse adaptată.
· Pacienții cu risc de cădere identificați, vor fi evidențiați prin aplicarea unei ștampile distincte, care conține inițialele RC, aplicată în colțul stânga sus al fișei de tratament și al FOCG.

 

BRĂȚARA IDENTIFICATIVĂ – este un dispozitiv care se pune în general pe antebrațul pacientului și pe care sunt scrise datele de identificare sigură ale acestuia. Brățara de identificare se pune de regulă la încheietura mâinii stângi sau, dacă nu este posibil acolo, la încheietura mâinii drepte.

Caracteristici generale ale brățării de identificare:
· Lățime – 25 mm,
· Fabricată din polipropilenă sau alt material flexibil, antialergică (fără latex), inofensivă pentru pacient,
· De culoare alb, verde, galben, roșu,
· Rezistentă la tensiune sau rupere din orice direcție, în mediu uscat sau umed,
· Rezistentă la căldură și apă,
· Cerneala imposibil de șters și impregnare rezistentă la apă sau abraziune,
· Închidere (lipire) sigură, fără închidere manipulabilă, bine securizată (ex. Închidere de unică folosință),
· Imposibil de reutilizat după ruperea închiderii securizate,
· Adaptată la mărimea antebrațului,
· Să permită manevrarea ușoară de către personalul medico sanitar (citire).
Pacienți susceptibili de verificarea identității cu ajutorul brățării de identificare
În cazuri determinate, pentru evitarea situațiilor de risc adițional, se procedează la identificarea fizică a pacienților utilizând brățara identificativă. Pacientul este, în primul rând, informat despre uzul și utilizarea acestei măsuri de siguranță, solicitându-se participarea sa activă.
SE IDENTIFICĂ SIGUR ȘI INECHIVOC PACIENTUL, ÎNAINTE DE:
· Recoltarea unor probe biologice în laboratorul de analize medicale,
· Administrarea unui medicament, indiferent de calea de administrare,
· Aplicarea unei proceduri terapeutice,
· Trimiterea pacientului către o altă unitate medicală în vederea unui consult de o altă specialitate decât cea a medicilor din SBR Mangalia,
· Trimiterea unui pacient către o altă unitate medicală, în regim de urgență, cu solicitarea SAJ Constanța,
· Confirmarea decesului.
RESPONSABILITATEA  IDENTIFICĂRII – revine personalului medico-sanitar care are primul contact de natură profesională cu pacientul, respectiv medic  – registratori medicali. Toți ceilalți profesioniști sunt responsabili de a realiza verificările precedente în vederea eliminării riscurilor descrise anterior.
Situații speciale
· Pacient care refuză punerea brățării de identificare – se refuză internarea.
. Pacient cu brățara de identificare distrusă sau cu marcaje ilizibile – se va consemna în FOCG, se va proceda la reidentificarea pacientului și punerea unei noi brățări de identificare.
Distrugerea brățării
Înainte de externare, se va recupera brățara de identificare de la pacient și se va distruge.
MN: Celelalte episoade din serialul în care prezentăm Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia sunt AICI. Detalii privind programările, AICI.

Mangalia News, 20.02.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply