Ceva de genul, sau Ceva de genul ăsta / acesta? Cum e corect?

0
1300

În comunicarea orală, colocvială, dar şi în mass-media, prezenta clişeelor lingvistice – adică a unor cuvinte sau structuri care, iniţial, au fost considerate a fi o inovaţie, o modalitate de a transmite mai rapid sau într-o manieră mai « originală » a unui mesaj, după care frecventa utilizării le-a banalizat – este o realitate care, în general, creează impresia de limbaj sărac, obositor, chiar enervant. Or, este o evidenţă că, în maniera de exprimare, transpare ceva din personalitatea fiecăruia, din modul său de a gândi, mai nuanţat sau mai schematic. Cuvântul este cel care face ordine în gânduri, care poate sa atragă, să convingă sau care poate să genereze efecte inverse acestora.

Un clişeu lingvistic la modă – “Gen”/”Ceva de genu(l)”! Este corect?

Variantă corectă este expresia ceva de genul acesta, fiind echivalentul exprimării ceva similar acestuia. Nu există varianta prin care expresia să se reducă doar la ceva de genul.

Trebuie să reiasă foarte clar despre ce vorbiți și cu ce / față de ce comparați. Restul sunt doar clișee lingvistice, adică variante inventate de câte cineva, fiind preluate și împrăștiate ulterior.

Cât privește variantele de plural, se va face acordul corect gramatical. Dar cel mai bine ar fi să se evite expresia. În loc de flori colorate, de genul acelora / celor văzute acolo, mai bine obișnuiți-vă să înlocuiți cu flori colorate, similare cu / precum cele văzute acolo.

Iar cine este prea comod în gândire și exprimare, înainte de a se folosi de cuvântul gen, să îi consulte mai întâi sensul în dicționar, spre aprofundare și înțelegere. (sursa: destepti.ro).

MN: Serialul ”CUM E CORECT?”, dedicat Gramaticii noastre de toate zilele, poate fi urmărit aici: https://bit.ly/3JQ9Thl



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply