Continuăm serialul dedicat profesorului Traian Lupu, „Cetățeanul de la Catedră”, cu un nou episod:
ACTIV, PENTRU COMUNITATE
Ca bun cetățean, domnul profesor Traian Lupu s-a implicat în realizarea unor importante proiecte comunitare, precum:
Proiectul social M.I. Dobrogeanu, prin care, ca iniţiator, în anii 2003-2004, a reuşit să aducă o sponsorizare externă importantă: Materiale de construcţii pentru 18 (optsprezece) locuinţe sociale unifamiliale de câte 60 mp fiecare, în valoare de peste două miliarde de lei vechi, pe care le-a predat Primăriei Mangalia, pentru 18 familii defavorizate din zonă. Din aceste materiale s-au construit, în 2008, nouă case, care au fost repartizate în anul 2010…
Dintre preocupările „complementare” ale profesorului Traian Lupu, mai amintim faptul că, în anii 2004-2005, a contribuit la schițarea proiectului care s-a conturat mai apoi sub genericul: „Callatis – Istorie la Malul Mării Negre – Măsuri de Conservare, restaurare şi valorificare a patrimoniului istoric şi cultural al Municipiului Mangalia”, finalizat recent de Primăria Mangalia.
Pe parcursul anilor 2008-2009-2010, a iniţiat şi coordonat un alt proiect intercurricular şi interinstituţional, numit „Istorie şi Artă la Mangalia”, prin intermediul căruia clasele gimnaziale ale Şcolii nr.5 „Gala Galaction” au cunoscut şi studiat în mod nemijlocit valoroasele obiecte expuse la Muzeul de Arheologie, precum şi Cetatea „Callatis”, realizând studii, desene, crochiuri și acuarele, peisaje, sau modelaj – replici din lut după artefactele expuse în Muzeu.
În cadrul activităţilor la clasă a ieşit din şabloanele prăfuite şi a scos copiii în natură, la studii de peisaj (structuri naturale şi artificiale), în preajma şcolii sau pe faleza de lângă Portul turistic Mangalia, iar rezultatele se pot vedea în expoziţiile permanente din şcoală sau în albumele postate în galeria virtuală „Pro Artis”.
În fiecare an şcolar, din 2006 până în 2010, s-a implicat în mai multe proiecte internaţionale ale şcolii printre care: Proiectul trilateral româno-italiano-cipriot „GREEN 4 EVER”, din cadrul Programului SOCRATES – COMENIUS 1.
A fost prezent cu micii plasticieni şi în Proiectul internaţional intitulat „Noile energii şi dezvoltarea durabilă. Europa de ieri, de azi şi de mâine”, ce s-a derulat în perioada 2008-2010. Au colaborat şcoli din cinci ţări europene: Franţa (coordonator de proiect), Italia, Germania, Polonia şi România, reprezentată de Şcoala „Gala Galaction” din Mangalia, ca partener de proiect.
Spre satisfacţia îndrumătorului lor, mai mulţi absolvenţi ai claselor a VIII-a din Școala ”Gala Galaction” s-au orientat spre Liceele de Artă din Constanţa sau Bucureşti, urmând apoi şi instituţii superioare de profil artistic-plastic și sunt acum profesori de Arte, pictori, graficieni, ori arhitecți, constructori, graficieni, designeri, în țară sau peste hotare.
Tot ca o activitate complementară utilă urbei, domnul profesor Traian Lupu a realizat, în anul 2008, un parteneriat cu Şcoala „Gala Galaction”, înfiinţând în localul de la sens Centrul Zonal de Formare Profesională Mangalia, al cărui director a fost şi a demarat cursuri de formare şi perfecţionare profesională, precum cele de formator, manager de proiect, operator calculatoare şi altele. La absolvire, cursanţilor li s-au eliberat Diplome cu dublă autorizare, de la Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.
Revenind la prezentarea cronologică a activității ”din Cetate” a domnului profesor Traian Lupu, dorim să mai adăugăm următoarele:
Membru fondator, primul vicepreşedinte al Fundaţiei „Callatis’96”, de pe lângă Primăria Mangalia, în anul 1996, fiind consilier municipal în Consiliul local, a avut iniţiativa înfiinţării acestei Fundaţii cu caracter umanitar şi cultural-artistic, în scopul sprijinirii concrete a unor activităţi specifice. Nu mai știe ce se întâmplă în prezent cu această Fundație…
August 1998: În cadrul programului Mangalia-Greenport, USA, trei dintre cei şapte copii care au reprezentat elevii mangalieni la Greenport, timp de 30 de zile, au fost de la Şcoala nr.5 ”Gala Galaction”, iar dintre aceştia, două eleve – Giusepina Drăgoi şi Andreea Arsene, pe care le-a propus să reprezinte şcoala, ca fiind cele mai bune pictoriţe ale generaţiei lor.
În anii 1997-1998, în aceeaşi calitate de consilier municipal, a lansat şi susţinut în cadrul Comisiei de cultură şi în Consiliul municipal ideea unui Eveniment muzical anual organizat în perioada estivală, la Mangalia, cu aportul profesioniştilor, în sensul depăşirii etapei de ”amatorism local” în care „se scăldau” manifestările culturale estivale organizate până atunci… (Şi aşa s-a născut Festivalul „CALLATIS”…).
Din experiența anilor anteriori, tot atunci a propus şi realizarea unui Ansamblu sculptural dedicat memoriei eroilor locali căzuţi în cele două războaie mondiale, solicitat de veteranii militari, sub forma unei tabere de creaţie cu tineri absolvenţi ai Facultății de Arte Plastice a fostului Institut „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, actuala Universitate Națională de Arte. Propunerea a fost preluată de Consiliul municipal şi Primărie şi transformată în Monumentul Eroilor, de pe platoul aflat în faţa Casei de Cultură Mangalia şi, astfel, studenţii de atunci au creat Complexul Monumental așezat în interiorul sugeratelor ruine ale unei bazilici romane. Daniel Divrician, specialist în metal, a realizat Poarta Luminii; Doru Nuţă, sculptor – Altarul şi Adrian Dumitru, ceramist – Înălţarea.
Ca membru fondator și vicepreşedinte, în anii 2004-2005, 2005-2006, al Clubului Rotary Mangalia și coordonator de proiecte comunitare, a pus umărul la reuşita proiectelor comunitare prin care Clubul a primit câteva granturi în valoare de cca 60.000 USD, din care s-au procurat două mese chirurgicale noi cu monitoarele necesare şi paturi, destinate Spitalului municipal din Mangalia.
Pentru spitalele şi sanatoriile din Mangalia şi din judeţul Constanţa, Clubul Rotary Mangalia a adus, în 2008, prin contribuţii personale şi sponsorizări externe, aproape o sută de scaune noi cu rotile. Tot în această asociaţie comunitară, în anul 2005, a reuşit, împreună cu ceilalţi rotaryeni din Mangalia și din Constanța, să aducă apa potabilă la Şcoala generală din satul Cotu Văii, comuna Albeşti. Acţiunilor de acest gen li s-a adăugat o bursă de studii pentru o fostă elevă a Şcolii nr.5, Luminiţa Andrei, studentă la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, în prezent o soprană cunoscută pe plan naţional şi internaţional!
De mai mulți ani a lansat, iar apoi a publicat și în cotidianul online Mangalia News, ideea unui proiect denumit „Parcul Arheologic Subacvatic Mangalia”, care s-ar putea dezvolta între hotelul Paradiso şi portul turistic Mangalia, obiectiv ce ar putea fi un original punct de atracţie, un ”magnet” pentru turişti, cu un tunel de acces şi cupole circulare, transparente, pentru a se pune în valoare vestigiile vechii cetăţi Callatis aflate sub apa mării. Ar exista și varianta folosirii în acest perimetru, dar nu numai, a unor mini-submarine transparente, dedicate turismului subacvatic, pentru 2 – 5 persoane.
PARCUL ARHEOLOGIC SUBACVATIC MANGALIA – propunere de proiect cu fonduri europene [VIDEO] https://www.mangalianews.ro/2018/03/parcul-arheologic-subacvatic-mangalia-propunere-de-proiect-cu-fonduri-europene-video/
În acest scop, se poate înfiinţa şi un Centru de cercetări subacvatice, sub egida Direcției de Cultură și Sport şi a Muzeului “Callatis”. Și pentru aceste proiecte a venit cu propuneri concrete de finanțare din fonduri europene, în calitatea sa de Manager de proiect (calificat), pentru proiecte culturale şi economice locale.
Pentru dezvoltarea TURISMULUI ISTORIC LOCAL, a mai propus cu diverse ocazii și a publicat articole prin care susține PUNEREA ÎN VALOARE A ZONEI TUMULARE din jurul Mangaliei, pentru că Tumulii respectivi (movilele de pământ) pot ascunde importante vestigii arheologice, iar introducerea lor în circuitul turistic ar presupune: Cercetări de specialitate, Săpături arheologice, Amenajări de drumuri și căi de acces, Servicii conexe pentru turiști: Alimentație publică, Agrement, Cazare. Detalii, aici: https://www.mangalianews.ro/2016/11/propuneri-pentru-strategia-de-dezvoltare-locala-municipiului-mangalia-ii/
Publicitate
Vă invităm să urmăriți și celelalte idei de proiecte, multe dintre ele fezabile, de importanță majoră pentru zona de sud a litoralului românesc, expuse și susținute public de domnul profesor Traian Lupu, încă din anul 2016:
PROPUNERI pentru STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a municipiului Mangalia (I) https://www.mangalianews.ro/2016/11/propuneri-pentru-strategia-de-dezvoltare-locala-municipiului-mangalia/
1. VARIANTA DE OCOLIRE A MANGALIEI (Șoseaua de centură).
– Realizabilă cu fonduri guvernamentale și europene.
– S-ar creea noi locuri de muncă și s-ar decongestiona circulația actuală din oraș.
(vezi articolul ISTORIA UNEI VARIANTE. Varianta de ocolire (șoseaua de centură) a Mangaliei). https://www.mangalianews.ro/2016/09/istoria-unei-variante-varianta-de-ocolire-soseaua-de-centura-a-mangaliei/
2. COMPLEX DE SERE ȘI SOLARII, încălzite cu gaze naturale.
Ar putea fi construite cu fonduri europene și administrate de Consiliul Local și Primăria Mangalia, sau într-un parteneriat public-privat.
Avantaje: – Locuri de muncă; – Legume si fructe proaspete si ieftine, pentru Mangalia cu statiunile si localitățile învecinate!
3. BAZIN OLIMPIC DE ÎNOT, atât de necesar pentru copiii și tinerii orașului.
– Realizabil tot cu fonduri europene.
4. TELEGONDOLĂ între stațiunile din sudul litoralului, după modelul celei din Mamaia. Avantaje: – Ar fi un puternic “MAGNET” pentru turismul din sudul litoralului;
– Noi locuri de muncă. – Realizabilă în mai multe etape, între stațiuni, cu fonduri europene sau în parteneriat public-privat.
5. CAMPUS LICEAL INTEGRAT, cu profil turistic și alimentație publică, în Saturn, zona Tosca, pentru Colegiul Economic Mangalia și mutarea Școlii Gimnaziale Gala Galaction în actualul sediu al Colegiului Economic. – Realizabil cu fonduri europene.
6. Un CENTRU DE EXCELENȚĂ pentru elevii cu performanțe școlare deosebite.
– Realizabil cu fonduri europene.
7. Un SPITAL PENTRU BOLNAVII CRONICI din toată zona Mangalia.
– Realizabil cu fonduri europene și guvernamentale.
8. Înființarea ZONEI ECONOMICE LIBERE MANGALIA
AVANTAJE: – Atragerea capitalului și investițiilor străine și autohtone;
– Valorificarea mai bună a potenţialului uman şi absorbţia şomajului prin crearea de noi locuri de muncă; – Introducerea de noi tehnologii, perfecţionate şi competitive;
– Atragerea producătorilor unor mărfuri deficitare pe piaţa națională sau chiar pe cea mondială; – Valorificarea mai bună a potenţialului geografic şi economic al zonei;
– Realizarea unui impact favorabil asupra economiei naţionale şi regionale.
9. Mangalia poate deveni ZONĂ METROPOLITANĂ, un Pol de Creștere, atât pentru turismul din sudului litoralului, cât și pentru celelalte activități economice specifice zonei.
10. În cadrul Clusterului local, PARCUL INDUSTRIAL MANGALIA ar putea avea un rol mult mai important în economia locală decât îl are în prezent, cu atât mai mult cu cât Consiliul Local Mangalia era acționar, în parteneriat cu Romexpo, Camera de Comert (CCIR) și Centrul de Afaceri Marea Neagră.
11. Este necesară și posibilă extinderea pe verticală și orizontală a actualului Muzeu de Arheologie cu o Secție de Istorie Modernă și Contemporană a Mangaliei și cu spații speciale pentru Ateliere de pictură, sculptură, de ceramică, metal și sticlărie, în care artiștii plastici să realizeze obiecte de artă și artizanat cu specific local, de care Mangalia duce lipsă în prezent.
12. Fosta Casă a Tineretului din Mangalia ar putea fi transformată într-un PALAT AL COPIILOR, cu dotările corespunzătoare pentru cercuri de navomodelism și alte cercuri tehnice, artistice, muzicale, științifice, sportive, cu programe adecvate vârstei copiilor și adolescenților, dar și cu sala de spectacole care are o acustică deosebită…
13. După modelul recentului proiect “Time Maps”, organizat de Muzeul de Arheologie, dar și din experiența anilor trecuți, pot fi organizate la Mangalia TABERE DE CREAȚIE PLASTICĂ, în colaborare cu instituțiile cu profil artistic din Constanța sau din alte localități din țară sau din afara României. (Aici nu e nevoie de fonduri europene sau guvernamentale. APL asigură cazarea și masa pentru studenți și profesorii însoțitori, iar aceștia oferă în schimb orașului câte o lucrare de pictură, grafică, ceramică sau sculptură, iar valoarea lor va crește în timp…).
14. Firesc ar fi ca produsele Taberelor de creație plastică, dar și ale artiștilor plastici locali să fie expuse într o GALERIE DE ARTĂ a municipiului Mangalia, punându-se astfel bazele unui Muzeu de Artă al orașului. Și acest obiectiv ar putea fi inclus în viitoarea SDL, la capitolul Cultură-Artă.
15. În sezoanele estivale, este foarte utilă organizarea la Mangalia și în stațiuni a unui TÂRG AL ARTIZANILOR (Meșterilor populari), în locații stabilite pentru mai mulți ani, cu toate dotările necesare, asigurate de APL.
16. Grădinile de vară din Mangalia și stațiuni au fost preluate și amenajate în ultimii ani de Primăria Mangala și aici se organizează Stagiuni estivale de spectacole pentru toate vârstele, sub egida Direcției Cultură și Sport Mangalia.
ALTE PROIECTE SOCIALE propuse și susținute, de-a lungul timpului, de domnul profesor Traian Lupu:
17. Un Cămin pentru oamenii fără adăpost.
18. Un Centru pentru copiii cu autism din zona Mangalia.
19. Proiecte transfrontaliere. Proiecte comune în domenii precum: Investiții, locuri de muncă, cultură, sport, artă, realizabile cu vecinii bulgari de la Dobrici, Balcik, Varna, dar și cu parteneri din alte țări, din orașele cu care Mangalia este înfrățită. (Vezi lista aici: http://mangalia.ro/index.php/categorie/oras/orase-infratite/).
~ VA URMA ~