CINCI DECENII LA CATEDRA DIN CETATE, cu profesorul Traian Lupu – Note biografice (I)

1
1051

„Cinci decenii dedicate Școlii și Cetății, Culturii și Artei românești”

I. LA CATEDRA DIN CETATE                Motto: „Vivat Academia! …Semper sint in flore!”

Bănăţean de baștină, profesorul TRAIAN LUPU, născut la 21 ianuarie 1947, în comuna Biled, judeţul Timiş, a căutat să cinstească educaţia primită pe meleagurile de baştină, de la părinţii săi – (ardeleni din Ţara Moţilor, veniţi în Banat după reforma agrară din 1945, atunci când tatăl dânsului a primit 5 ha de pământ, pentru că ”a dus pe umeri Războiul, ca sergent” – şi de la eminenții dascăli pe care i-a avut în şcolile pe care le-a absolvit – vestitul Liceu „C.D. Loga”, respectiv Facultatea de Arte Plastice a Universităţii din Timişoara. A urmat mai apoi şi cursurile post-universitare de şase ani ale SNSPA, specializarea Management în Cultură, între anii 1986-1991. Este profesor Grd. I didactic, cu Diplomă de Excelență în Învățământ, Formator calificat și Manager de proiect, cu dublă recunoaștere – Ministerul Educației și Ministerul Muncii.
După ce a fost repartizat, în 1969, ca profesor de Educaţie Plastică în judeţul Constanţa, a îndrumat și format, cu drag şi cu pasiune, în domeniul Frumosului artistic şi al creativităţii tehnice, vreme de aproape cinci decenii, generaţii de elevi din clasele de gimnaziu şi Liceu în cele trei şcoli la care a predat – cea din Ciobanu, apoi la Liceul Teoretic din Cobadin şi la Școala Nr.5 ”Gala Galaction” din Mangalia, activând cu dăruire şi pe plan cultural-artistic, atunci când a îndeplinit, în paralel şi funcţia de Director al Caselor de Cultură de la Cobadin şi Mangalia, vreme de două decenii, între anii 1972-1992.
Foto: Vestitul Cor de femei de la Cobadin, în anii 1972-1977. Dirijori: Emanoil Frusinescu și Gheorghe Florescu. (Despre „perioada Cobadin”, vă invităm să vizionați: DOR DE COBADIN | Albumul cu amintiri al profesorului Traian Lupu | ‘Fetele din Cobadin’).
Din toamna anului 1991, domnul profesor Traian Lupu a revenit la catedra de Educație plastică din cadrul Școlii Nr.5 ”Gala Galaction” din Mangalia și s-a dedicat educării mai multor generații de copii ”care i-au trecut prin mâini, întru cultivarea Frumosului artistic, a formelor și volumelor, a ”Proporției de Aur”, armoniilor cromatice și echilibrului în compozițiile plastice”.
Se poate afirma că, la școlile la care a predat, a pus bazele formării viitorilor artiști plastici, graficieni, arhitecți, profesori de Desen, ingineri constructori și proiectanți de valoare, care s-au ridicat dintre elevii săi și cu care se mândrește, pentru faptul că i-a descoperit și ”le-a aprins scânteia”, i-a inițiat, atât în gimnaziu, cât și la liceu! Pe blogul personal stau mărturie o seamă de cuvinte frumoase de mulțumire adresate domnului profesor de foștii săi elevi…
Pe internet, puteţi viziona Primele expoziţii virtuale de artă plastică din istoria şcolilor mangaliene şi Albumele virtuale „PRO ARTIS”, pe blogul dedicat elevilor săi. (O sinteză prezentată în anul 2010, odată cu ieșirea sa la pensie). Vezi și: Patru decenii dedicate Şcolii şi Cetăţii…

II. CONTRIBUȚII LA PROMOVAREA MANGALIEI PE PLAN NAȚIONAL ȘI INTERNAŢIONAL – partea întâi

De-a lungul timpului, domnul profesor Traian Lupu a contribuit (și contribuie și astăzi) la cunoaşterea și promovarea Mangaliei pe plan național și internaţional, prin forme specifice de activitate, dintre care amintim, în ordine cronologică:
Cursul opţional integrat „Pro Artis”, la Şcoala „Gala Galaction” din Mangalia: https://traianlupum.wordpress.com/2010/03/24/pro-artis/
Aici, la Cercul de Arte plastice ”Pro Artis”, elevii săi au obţinut numeroase premii naționale și internaționale, dintre care amintim: Premiul I în Italia – 1998, iar în Japonia, în anul 2001, Premiul Special Internaţional, între cele 14.000 de lucrări ale copiilor din 120 de ţări din lumea întreagă!
A pregătit cu copiii diverse Expoziţii tematice la Complexul „President” (actualul ”New Belvedere”, la Casa de Cultură, Biblioteca municipală, în şcoală şi în alte instituţii din Mangalia sau din Constanţa. Expo President – ”Un deceniu de artă plastică la Şcoala nr. 5 din Mangalia” – martie 2001. https://traianlupum.wordpress.com/2010/03/24/pro-artis/
În anii 2006 şi 2007, domnul profesor Traian Lupu a iniţiat şi coordonat două proiecte culturale internaţionale ale Şcolii Nr.5 din Mangalia şi a reuşit performanţa de a obţine, alături de colaboratorii școlii, cu corul ”Galacteea” și cu pictorii săi, de două ori, pentru Școala ”Gala Galaction” – Premiul I şi Trofeul de Cristal, la GEF Sanremo, cel mai mare Festival Internaţional de Creativitate Şcolară, între 23 de ţări şi 37 de provincii italiene care au participat în concurs! Vezi: https://traianlupum.wordpress.com/2010/04/12/sanremo-2006-2007-dosar-de-presa/

„VENI, CANTA, VICI !” – Sanremo 2007 – Expediţie culturală:

(Foto) Constănțenii – singurii români învingători la Sanremo! 
(Ce titlu frumos!). Vă invităm să citiți articolul cu atenție. Mulțumim, Alina Enache.
Corul „Galacteea” din Mangalia s-a întors de la Sanremo cu premiul I (Telegraf).
Pentru întreaga sa activitate la catedră, a primit GRADAŢIA DE MERIT, de două ori câte patru ani la rând (2002-2006 şi 2007-2011), precum și cea mai înaltă distincție din învățământ,  Diploma de Excelență ”Gheorghe Lazăr”, în anul 2010, aceasta din urmă doar teoretic, pentru că, de fapt, acordarea premiilor și distincțiilor a fost ”prorogată” mereu, de atunci încoace, de Ministerul Educației, fără nicio finalizare concretă. Din păcate, în aceeași situație se află multe alte cadre didactice merituoase din orașul nostru, din județ și din țară, iar soluția nu o poate da altcineva decât Parlamentul României…
Este momentul să amintim aici şi de Taberele de creaţie plastică pe care le-a organizat domnul profesor Traian Lupu la Mangalia, ca director al Casei de Cultură, ”în anii mai tineri”, cu participarea studenţilor de la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (actuala Universitate Națională de Arte) şi cu Societatea Profesorilor de Desen din România.
Taberele respective au lăsat Mangaliei o zestre artistică valoroasă – peste 70 de tablouri în ulei şi lucrări de grafică, ce se doreau a fi un nucleu de bază pentru viitorul Muzeu de Artă Plastică Modernă şi Contemporană la Mangalia, sau pentru o Galerie de Artă… Majoritatea lucrărilor au fost donate Șantierului Naval (fosta Fabrică de Construcții și Reparații Nave – FCRN Mangalia), care a sponsorizat la vremea respectivă taberele de creație plastică, alte lucrări se mai află la Casa de Cultură.

În paralel, având şi o complexă pregătire muzicală (de la 7 ani, cântă la vioară, apoi, la chitară și percuție. A cântat în tinereţe, la Timişoara, în mai multe formaţii studenţeşti de muzică rock, la chitară, voce sau baterie şi, separat, la vioară, în Ansamblul folcloric al Casei de cultură a Studenţilor), a pus instrumentele muzicale în mâinile mai multor generaţii de copii, sau chiar ale colegilor săi, cadre didactice, învăţându-i să cânte la chitară, vioară, mandolină, sau la instrumente de percuţie. Mulţi dintre aceştia şi-au alcătuit la rândul lor formaţii cu care au cules laurii succeselor pe scenele judeţului, ale ţării, sau peste hotare. Iată ce ne spune despre acea perioadă domnul profesor Traian Lupu, depănându-și amintirile de suflet, cu pasiunea-i binecunoscută:
”În anul 1990, am înființat Ansamblul Folcloric al Casei de Cultură din Mangalia, care a susţinut spectacole folclorice în faţa turiştilor români şi străini din stațiunea Neptun, la Cramă, Popasul Căprioarelor şi la Rustic și, în afara faptului că eram organizatorul ansamblului, am cântat de drag, la vioară şi percuție, alături maestrul Gheorghe Parnica, de Nicolae Călin şi George Călin, precum şi de alţi renumiţi instrumentişti şi interpreţi de folclor autentic. (În vara anilor 1996 şi 1997, am cântat și cu trupa „Semnal M” la Complexul Razelm din staţiunea Venus, la vioară – „Bal la Apahida” şi la tobe, alte piese muzicale)… 
Deși repetam noaptea, după terminarea filmului, în sala înghețată, încălzindu-ne mâinile și inimile cu câte o ceașcă de ceai, reușisem să înfiinţăm pe lângă Casa de Cultură din Mangalia un Teatru Popular cu stagiune permanentă, având “patalama” oficială de la omonimul Ministerului Culturii de atunci. 
În memoria multor amatori de teatru din Mangalia, sunt sigur că au rămas piesele “Bill optimistul, sau idilă newyorkeză”, a lui Paul Everac, cu care am obtinut Locul I pe ţară şi titlul de Teatru Popular, în regia excepţionalului regizor amator Tudorel (Relu) Lupu, tânăr inginer în Şantierul Naval 2 Mai Mangalia, pe vremea aceea, sau, “Generalul și inamicii”, o altă piesă regizată şi interpretată de acelaşi Relu Lupu, avându-i ca parteneri de scenă pe Adriana Puţureanu, un talent extraordinar, pe Elena Zaharia, Iuliana Bugu, Viorel Chiurtu și pe Cristian Bărhălescu, (fost ministru secretar de stat în turism, în anul 2012)… Iar lista ar putea continua cu Anca Duțu, Cezar Iordache, Adrian Vâlcu, Constantin Olteanu, Simion Gârdan, Elena Dinu, Elena Ciocan, Adrian Mihăilescu și mulți alți pasionați artiști amatori de teatru, de toate vârstele și de toate profesiile, pe care-i unea pasiunea pentru teatru…”. Detalii, aici:
MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale. Episodul 7: CINEMATOGRAFIE, TEATRU, ACTORI, ACTRIȚE 

COMENTARII pe pagina de Fb – Câteva doar, selectate din zecile de mesaje primite, inclusiv pe Messenger, pentru care sărbătoritul mulțumește călduros, tuturor celor care i le-au adresat în zi aniversară:

Victor Ravini: La mulți ani! În loc de flori sau de vreo carte, primiți vă rog spre lectură trei scurte eseuri. Dacă v-a plăcut vreunul, îl puteți trimite și altora. Dacă nu v-a plăcut, îmi puteți spune ce nu v-a plăcut și voi ține cont de opinia dumneavoastră. Rsp: – Mulțumim, Maestre drag, pentru urarea caldă și pentru eseurile dvs. excepționale. Sunteți aici, în paginile ziarului online Mangalia News: https://bit.ly/3iZAWvB

Daniela Gifu: La mulți ani, însoriți! Rsp: Vă mulțumesc și vă ofer prilejul de a revedea articolele dedicate UZPR și Conferințelor transatlantice, precum și serialul poetic Eminescu – Poe, realizat în colaborare cu dl. Profesor Dr. Ioan Iacob și publicate în cotidianul online Mangalia News: https://bit.ly/3ktCZIF

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Doris Uglar: La Multi Ani! Rsp: Calde mulțumiri, Doris, în semn de prețuire pentru colaborarea noastră virtuală: https://bit.ly/3J8qg8M

Ion Tita-Calin: La mulți ani fericiți! Rsp: – Mulțumesc pentru urare și pentru îndelungata și prodigioasa colaborare – https://bit.ly/3GYAl5h

Ecaterina Cîmpean, Radio ProDiaspora:

Adriana Angela Dutu: La mulți ani, binecuvântați cu multă sănătate, bucurii și împliniri alături de cei dragi!

Elena Stroe: La mulți ani, domnului profesor! Multă sănătate și mult succes, în continuare!

Doina Manoleasa: La mulți ani sănătoși, fructuoși, cu bucurii și oameni dragi alături!

Anaid Tavitian: La multi ani, cu sanatate si spor in toate!

Lazar Carmen: La multi ani cu sanatate, bucurii si impliniri, alaturi de cei dragi!

Carmen Gabriela: La mulți, buni, sănătoși și de Dumnezeu binecuvântați ani, domnule profesor!

Monica Zăvăleanu: La mulți ani frumoși și sănătoși, domnule profesor! Vă îmbrățișez cu drag!

Tinca Racaru: La mulți și binecuvântați ani, Nășicul meu! Să fiți sănătos și fericit, alături de frumoasa dvs familie! Rsp: Ce frumoasă urare, de la cea mai dragă „Finuță de gânduri și simțiri artistice”! Mulțumesc din suflet. 

Ileana Alexe: Multi, multi ani sănătoși, plini de bucurii și realizări!

Ali Leila: La mulți ani, profesorul meu drag! Rsp: – Mulțumesc din suflet, minunată Leila, mândria Școlii noastre!

Adriana Simionovici: La mulți ani fericiți, cu bucurii și împliniri!

Doina Horvat: La multi ani, cu multă sănătate și succes in ceea ce faci! Sănătate, celor dragi!

Betina Halalae: La multi ani frumoși și sănătoși, Domnule Profesor!

Mihaela Halalae: La multi ani, Domnule Profesor! Va trimit ganduri bune si imbratisari, din NY! Rsp: – Mihaela, artista mea dragă, mulțumesc din suflet pentru urările minunate. Cele bune și frumoase, să se adune! 

Elena Lacramioara Cantea-Austin: La mulți ani, cu sănătate si numai bucurii, va imbratisam cu drag. Rsp: – Admirabilă urare, de la maaare depărtare! Vă mulțumesc, tuturor și vă îmbrățișez cu mult dor. Sănătate și numai bine! 

Adina Voroneanu: La mulți ani și multă sănătate, d-le profesor!

Ramona Opris: Mulți ani, cu sănătate și bucurii!

Iuliana Abduraman: La mulți ani, domnule profesor!

Dana Fodor Mateescu: La mulți ani, domprofesor! 🙂

Tatiana Odobescu: La mulți și minunați ani!

Mihaela Miky: La mulți ani, cu sănătate cu multe realizări și împliniri. Zi frumoasă alături de oameni dragi! Rsp: Mulțumesc pentru gândurile bune și urările frumoase. Să ne revedem cu bine, sănătoși, la activități generoase, precum a fost Caravana Sănătății, din septembrie, anul trecut!

Cornelia Boantă: La mulți ani binecuvântați, om minunat! Sănătate multă, cu liniște în suflet! Rsp: Mulțumesc, la fel, cu mult drag și profund respect. 

Corina Mihalache: La mulți ani, cu multă sănătate!

Beatrice Mercado: La mulți ani, cu soare în suflet! Rsp: Mulțumesc, frumoasă Bea. Sănătate și recuperare deplină, draga noastră! 

Urfet Sachir: La mulți ani, cu sănătate și bucurii, alături de cei dragi!

Georgiana Istrate: La mulți ani fericiti, d-nul meu diriginte!!

Mirela Si: La multi ani, Dl. Profesor! Chiar daca nu ma pricepeam la desen, imi aduc aminte cu drag de zambetul dumneavoastra si de caldura cu care prezentati fiecare ora, chiar daca eram multi nepriceputi! Mă bucur ca am avut ocazia să vă fiu elevă!

Rsp: – Ce mesaj frumos! Mulțumesc din inimă pentru aprecierile valoroase.

MN: Celelalte episoade din acest serial de suflet, sunt AICI.


Mangalia News, 21.01.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

Leave a Reply