Dicționarul cu terminologia aditivilor alimentari (E-urilor) este disponibil în Aplicația InfoCons! Fii informat!

0
494

farmec.ro
carturesti.ro%20

Aplicatia InfoCons dezvoltată independent și transparent, pune la dispoziția consumatorilor Dictionarul cu terminologia specifică aditivilor alimentari (E-urilor). Astfel, în momentul achiziționării unui produs agroalimentar, consumatorii pot „descifra” simplu și rapid termenii mult prea tehnici și greu de înțeles de pe etichetă.

Pentru a sprijini consumatorii, InfoCons prin Aplicația InfoCons – secțiunea  „Caută după termeni” asigură „traducerea” termenilor tehnici aferenți aditivilor alimentari (E-urilor), dintre care amintim: acid citric, sorbat de potasiu, fosfați de amoniu. Având la îndemână Aplicația InfoCons, consumatorii pot lua decizii în cunoștință de cauză, cunoscând sensul fiecărui cuvânt.

Exemple de aditivi alimentari frecvenți întâlniți pe care consumatorii îi pot regăsi în dicționarul din Aplicația InfoCons:

Acid citric  (E 330) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat și ca aromatizant. Potențează efectul antioxidanților și gelificanților și contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găsește în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obține prin fermentarea melasei sau zahărului în prezența mucegaiului Aspergillus niger. Se utilizează în cantitățile prevăzute de rețete, în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri și grăsimi neemulsionate  și emulsionate, produse de panificație, patiserie, cofetărie etc, cât și în produse destinate sugarilor și copiilor mici, în cantități prevăzute în rețete.

Sorbat de potasiu (E 202) – Aditiv alimentari din categoria conservanților. Pentru uz industrial se obține prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200. Este bun conservant, în special față de mucegaiuri și drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Sorbații se mai utilizează și în combinație cu benzoații în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse din fruncte și legume conservate, gemuri, jeleuri cu conținut scăzut de zahăr, măsline și produse pe bază de măsline, produse din pește, crustacee, creveți, moluște, sosuri emulsionate și neemulsionate, condimente , mirodenii, muștar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide și gumă de mestecat.

Fosfați de amoniu (E 442) – aditiv alimentar cu rol de emulgator și stabilizator , obținut din amoniac și acizi grași fosforilați, utilizat în special în produse de cofetărie și patiserie pe bază de ciocolată și cacao.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și oferă acces direct la:

– Scanarea codurilor QR de pe etichetele energetice ale produselor electrocasnice și ale dispozitivelor electronice;

– Scanarea codurilor de bare ale produselor agroalimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii;

– Toate numerele utile și de urgență la nivel local, național și internațional;

– Alertele pentru produsele alimentare și nealimentare;

– Timpii de așteptare la punctele de trecere rutieră a frontierei din România , precum și harta cu adăposturile de protecție civilă.


Mangalia News, 14.01.2023.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply