Onisîm povestește despre „bunicu-mio, Ion, Amiricanu”, iar aici îi descrie spusele Cornel Udrea 

0
550

Povestește Onisîm: “Bunicu-mio, Ion, o agiuns în 1921 în America. Ierea prohibiția de interzicere la beuturi. Trișpe ai o țînut, perioadă cînd s-o beut cel mai vîrtos în Iunaitid stet of america!
Bunelu’ o fost aleasă o zonă pomiculă unde erau și pruni. Putrezau prunile pă gios, le ciumpăleu doar galițele. În doi ani, o agiuns ăl mai căutat gangester de viski din prună. Și i s-or îndesît dolăreii în jebu’ din spate, de zîceai că are tri buci! Dormé cu pușcoci sub perină, ca Ilarion Ciobanu’, în filmu’ ciala coproducție cu Metrou Golvin Maier și leu cela ce raje ca on bou, “Protestu’, ungurii și ardelenii”!
Și amu’, acolo în Masaciusăts, cum ar vini, este la mare căutare viskeiu’ Johny Gordon! Că bunelu’ meu, aici, acasă, făcea un kkt de bănuț cu gordonu’ pă la nunți!
Întors acasă, parcă ș-o perdut mintiuca! O pus pă picioare, în Ciubăncuța, o fabrică de brînză de vacă, lapte de casă și telemea! Într-o an s-o fost îmbolăvite tăte vacile, fras știe ce-o hi fostă (tebece or stres) și nici la abator nu le-o mai primit. Și așé o rămas bunicu-mio Ion, Amiricanu, iar în curul gol, obicei păstrat din străbunici pînă amu’, în prezentu’ cesta glorios! Rădic ciocănelul cu morhoșag de votcă și strig: “Trăiască, Geto, dacii!”

MN: Scrierile spumoase, caricatural-acide ale Maestrului clujean al umorului, Cornel Udrea, publicate de Mangalia News, pot fi re/văzute AICIhttps://bit.ly/2Rlmtsu.


Mangalia New, 07.01.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply