„23 Decembrie ’89… Afară se trăgeau focuri de armă…” – Lucian Ciuchiță

0
184
astratex.ro

Afară se trăgeau focuri de armă…

Focuri de armă spărgeau liniştea nopţii. Noi, câţiva studenţi economişti, exact 15, ne refugiasem în clădirea ASE din Piaţa Romană.

23 Decembrie ’89…

Frica dispăruse, copleşită de dorinţa de libertate. Cu toţii credeam că suntem imuni la gloanţe şi ură. Se trăgea în continuare pe străzi.

Nu mâncasem de câteva zile, noroc că apa curgea la chiuveta din toaleta facultăţii. În holul Facultăţii de Cibernetică trona o masă de ping pong. Probabil că era dintotdeauna acolo. Acum, însă, avea o mare importanţă. Ne alunga frica şi senzaţia de foame.

Jucam tenis de masă şi uitam că afară se trage în populaţie, şi că oricând ne puteam trezi pe capul nostru cu „terorişti”… ce ne–ar fi executat cu sânge rece, pe loc! Nu ne mai gândeam la aşa ceva, nu ne mai speria nimic. Jucam ping-pong cu trei profesori curajoşi, ce ne erau foarte dragi: Florin Pilat, Dorin Mitruţ şi Vergil Voineagu.

Se auzeau focuri de armă dinspre bulevardul Magheru. Foamea ne chinuia, trebuia să facem ceva. Iarnă, frig, noapte… în plină Revoluţie! Trebuia să se sacrifice câţiva ca să aducă mâncare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Am plecat trei, din cincisprezece, Ghinea, Răzvan şi, cu voia dumneavoastră, ultimul, eu. Nu am fost foarte inspiraţi, plecând exact în direcţia în care se trăgea cel mai tare. Bucureştiul era sub asediu. Teroare, morţi şi răniţi, disperare în stradă, frică şi laşitate în apartamente.

În apartamente, oamenii, la televizor, priveau îngroziţi şi neputincioşi (…). Bucureştiul era cenuşiu şi la mâna Providenţei. Numai Bunul Dumnezeu mai putea Să facă Lumină! Gloanţele zburau în toate direcţiile şi ne–am adăpostit într–un restaurant de pe Magheru.

Bănuiesc că aveam nişte feţe pe cât de îngrozite pe atât de hămesite, de vreme ce bucătarul, după ce ne–a găzduit o vreme, ne–a oferit câteva bucăţi de carne rece şi o pâine uscata. Aveam mâncare!

Cu toate că foamea pusese stăpânire pe noi, nu ne–am atins de nimic până ce nu am ajuns la colegii noştri. Bucuria a fost imensă şi nu se poate transmite prin cuvinte. Trebuia să fi fost de faţă în acel moment!

Afară se trăgea în continuare…

Foamea, frica dispăruseră demult… conta doar Libertatea zilei de mâine…

Fragment din cartea Monada Rațiunii, de Lucian Ciuchiță. 


Mangalia News, 23.12.2022.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply