Ziua etniei tătare din România este sărbătorită, anual, la 13 decembrie.
Proiectul de lege privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, la 14 noiembrie 2006, cu 230 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere.
Această dată a fost aleasă ca Zi a etniei tătare datorită faptului că, la 13 decembrie 1917, parlamentul tătarilor crimeeni a proclamat Republica Populară Crimeea și a aprobat constituția. Tătarii care s-au stabilit în România, în urmă cu mai bine de 800 de ani, sunt originari din Crimeea.Proiectul de lege a fost inițiat de către deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco — Musulmani din România (UDTTMR), Amet Aledin, după ce propunerea fusese discutată încă de la Congresul UDTTMR din 2002. Cu ocazia Zilei tătarilor din România, UDTTMR organizează o serie de manifestări festive cultural-artistice.
Mai mult, pe radioconstanta.ro
* În ţara noastră trăiesc aproximativ 50.000 de tătari. Dobrogea este regiunea în care își duc traiul cei mai mulți membrii ai comunității, numărul fiind de 25.000. Tătarii ce locuiesc astăzi în Dobrogea sunt urmaşii cumanilor medievali, care şi-au schimbat numele, iar mai apoi ai tătarilor crimeeni.
În cadrul evenimentului organizat în 2017 de cotidianul ZIUA de Constanţa, intitulat „Etniile împreună pentru Dobrogea”, istoricul Tasin Gemil, descendent al primului primar de la 1878 – Abdul Hagi Kerim, a vorbit despre importanţa legăturilor strânse dintre comunitatea sa şi cea românească:
„Strămoşii noştri s-au aşezat pe aceste meleaguri ospitaliere în timpuri mai vechi sau mai noi, venind din cele patru zări ale lumii. Avem nume şi obiceiuri diferite, acasă vorbim alte limbi, iar unii dintre noi ne închinăm la altare deosebite, dar suntem uniţi întru aceeaşi credinţă şi iubire faţă de sfânta noastră patrie – România. Dumnezeu cel unic şi bun a hărăzit României ca Decembrie să fie luna mântuirii şi reîntregirii ei. În această sfântă zi de sărbătoare să ne aducem aminte şi, apoi, să nu uităm vreodată porunca divină adresată tuturor oamenilor de a fi ca fraţii între ei. Noi toţi care trăim în această ţară avem o singură mamă şi o singură casă – România. Ne sunteţi fraţi, vă suntem fraţi! Haideţi să purcedem în frăţie la reînălţarea casei părinteşti, întru slava înaintaşilor şi spre mândria urmaşilor!”, a declarat Tasin Gemil.
La mulți ani, prietenilor din comunitatea tătară din România!
Mangalia News, 13.12.2022.