Clubul Umoriștilor Constănțeni vă invită la “Sărbătoarea Buletinului” și o lansare veselă de carte

0
556

farmec.ro
carturesti.ro%20

Cuget Liber: În urmă cu aproape 14 ani, mai exact în ziua de 13 decembrie 2008, la Cercul Militar din Constanța, a venit pe lume Clubul Umoriștilor Constănțeni (CUC). Cronicarii au scris că nașterea a fost tare ciudată. În loc să țipe, așa cum fac toți nou-născuții, pruncul s-a pus pe râs, mai-mai să se prăpădească. De vină sunt ursitoarele de serviciu, care i-au urat, în versuri și proză, să aibă parte de o viață veselă.

Printre cei ce i-au adus fătului daruri la căpătâi, s-au aflat epigramiști, foiletoniști și actori, slujitori mai vechi ai umorului și satirei, dar și proaspeți recruți, condeieri publicați și premiați ori dintre cei ce bat la ușa consacrării.

Și pentru că nou-născutul trebuia să aibă un nume, a fost botezat „Prăvălia cu umor”. Deși nu-i vorba de un copil din flori, cei de la „Starea Civilă” nu au reușit să afle cu precizie cine e tatăl și care e mama. Drept urmare, în actul de naștere au semnat toți cei ce au fost prezenți la „Maternitate”. Totuși, fiindcă există oarece bănuieli, s-au făcut două mențiuni, astfel încât autoritățile să știe pe cine să tragă de urechi, când copchilul se ține de prostii. Așa că „amiralul” Ananie Gagniuc a fost trecut la rubrica „tată și președinte de onoare”, iar epigramistul Dan Norea, la rubrica „mamă și președinte în exercițiu”, pe care a ocupat-o până de curând, când ștafeta șefiei a fost preluată de tânărul epigramist Ionuț Daniel Țucă.

Mică-mică, dar cu ambiții foarte mari, „Prăvălia cu umor” a crescut, adunând umoriștii constănțeni pe lângă ea. În cei 14 ani care au trecut de atunci, a editat șapte volume colective: „Prăvălia cu umor – Caietele Clubului Umoriștilor Constănțeni“, volumul I (2010) și volumul II (2013), „Containerul cu umor“ (2016), „Vaporul cu umor“ (2017), „Fabrica de umor“ (2018), „Satiră și umor cu vânt bun din pupa“ (2019) și „Terapie intensivă cu Satiră și Umor” (2022), toate fiind distribuite gratuit.

Astăzi, membrii Clubului sunt prezenți în paginile a numeroase publicații umoristice și literare din întreaga țară și au dat națiunii peste o sută de volume personale. Participând la numeroasele competiții și festivaluri naționale și internaționale de satiră și umor, s-au întors acasă cu numeroase trofee, medalii și diplome.

Clubul Umoriștilor Constănțeni a organizat, de-a lungul timpului, recitaluri la Casa de Cultură a Sindicatelor, Cercul Militar și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța, la căminele de bătrâni, în licee, în căminele culturale și bibliotecile din județele Constanța și Ialomița. Membrii săi au dat culoare și gust multor lansări de carte ale autorilor constănțeni, aducând condimentele Satirei și Umorului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dacă Publius Ovidius Naso a făcut vestită cetatea Tomisului cu „Tristele” sale, Clubul Umoriștilor Constănțeni i-a sporit renumele prin ale sale scrieri „Vesele”.

Dragi prieteni ai Satirei și Umorului, vă invit să participați sâmbătă, 3 decembrie 2022, începând cu ora 11, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în sala mică, la un dublu eveniment vesel: „Sărbătoarea Buletinului”, organizată la împlinirea a 14 ani de la nașterea Clubului Umoriștilor Constănțeni și lansarea volumului de foiletoane, schițe și povestiri satirico-umoristice „Țară avem, doar popor ne mai trebuie!”. Toți participanții vor primi în dar câte un volum. (Ion TIȚA-CĂLIN, cugetliber.ro)



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply