Sfântul Andrei, Apostolul Lupilor, Ocrotitorul României | La mulți ani, tuturor celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei!

0
994

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit, în fiecare an, pe data de 30 noiembrie. […] Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se susține că acest nume – Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alaturi de daci la căderea Sarmizegetusei si că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei, spre Pestera care i s-a oferit ca adăpost.

Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: “Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei: “Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: “Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20). […]

Tradiţia din popor spune că, dimineaţa, fiecare membru al familiei trebuie să pună grâu la încolţit, în recipiente diferite, şi fiecare trebuie să aibă grijă de recolta sa până la sfârşitul anului.

Prevesteşte viitorul

În ziua de Anul Nou, în funcţie de cum a crescut grâul, vei afla cum va fi norocul tău în anul următor, dar şi starea de sănătate. Dacă grâul a crescut înalt şi are fire groase, se anunţă un an benefic şi prosper. În zona rurală, grâul crescut în volum şi înalt le dă sătenilor motiv să viseze în viitor la recolte bogate pe câmp şi în livezi.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Peștera Sfântului Andrei

Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. In vara anului 1944, Pestera transformata in biserica a fost sfintita de catre Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusesti invadatoare au distrus-o. Abia dupa 1990, prin ravna cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei.

Sfântul Andrei – Ocrotitorul României

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sarbatoarea Sfântului Andrei să fie insemnată cu cruce rosie în calendarul bisericesc, iar in anul 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională.

La mulți ani, tuturor celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei!


Mangalia News, 30.11.2022. (sursa: crestinortodox.ro).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply