Dr. Dorina Stăetu: Miopia – de ce este important să știi cât mai multe despre acest subiect

0
470
Azi voi continua discuția despre miopie si de ce este important să știi cât mai multe despre subiect.

Miopia nu este doar o simplă eroare de refracție, ci o boală care amenință vederea.
Cea mai mare prevalență (cazuistică totală) a miopiei, de 80% până la 90%, se întâlnește la adulții tineri din Asia de Est, unde miopia a devenit principala cauză a orbirii . De ce orbire? Pentru că odată cu miopia, crește proporțional și riscul pentru dezlipire de retină, neovascularizație coroidiană, cataractă, glaucom și atrofia maculară, complicații frecvente în miopiile mari.

Miopia este determinată de factori genetici și factori de mediu.

În privința geneticii, nu există o singură genă pentru miopie, au fost descoperite cel puțin 160 de gene care au legătură cu miopia. Așadar, în familiile in care unul sau ambii părinți sunt miopi, șansele ca și copiii să dezvolte la un moment dat în viață acest viciu de refracție sunt mari.

Daca vorbim de miopie mare sau miopie forte (peste 10 dioptrii), procentul este aproape maxim. Însă, în ultimii 30 de ani, a crescut foarte mult și numarul copiilor miopi care nu au în familie un astfel de istoric. Iar aici intervin factorii de mediu. Deoarece s-a înregistrat o creștere îngrijoratoare a numărului de miopi la nivel global, au fost studiați mai in amănunt factorii externi, legați de mediu.

Pe scurt, vorbim de salturi în segmentul de vârstă cuprins între 12 și 50 de ani, de la 25% la 42%, raportat în Statele Unite. In statele asiatice, de la 20-30% în rândul tinerilor de 20 de ani, la peste 80% în aceeași grupă de vârstă. Prin urmare, nu este de mirare că acest fenomen se observă deja și la noi.

Care sunt acești factori de mediu?
Apasă butonul URMĂREȘTE pagina și află cum îți poți proteja propria vedere, a copiilor, a nepoților.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dr. Stăetu Dorina,
Medic specialist oftalmolog.
+40770374945 Mangalia
+40770194228 Constanţa.

MN: Vă invităm să urmăriți serialul de sfaturi medicale oferite cu generozitate de doamna Dr. Dorina Stăetu și publicate de cotidianul online Mangalia News, sub genericul: „Pontul tău zilnic de sănătate a ochilor”.


Mangalia News, 21.11.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply