Cornel Udrea – Mă, ce copil sensibil și poetic eram, prin 1960! Și cinefil începător, folosind a 7-a artă ca mijloc de seducere gagici pe întuneric

0
650
Pe Gabriela o iubeam puternic și total, încă din a 6-a, de la un spectacol de 1 mai, cînd a cîntat folclor mecanizat, „Drag îmi e bădița cu tractioru'”, chiar așa pronunța, „tractioru”, despre un tip, no name, care umbla cu tractorul pe la domiciliul fetei, ca să impresioneze cu eșapamentul și să o puie jos ulterior, prin mijloace de mecanizarea agriculturii.

Și uite, că insistențele mele (privire fix pă trupul ei, care prezenta deja dezvoltări), facere cu ochiul, ca cum te-a tras curentul și piesa de rezistență, scurte poeme pe dictando, că era liniat și nu coborai cu versul ca pișatu’ la urmă, a dat roade: a acceptat să merge cu mine la un matineu, sîmbătă dimineața, la cinematograful, „Progresul”, unde rula filmul „Băieții noștri”, din care am reținut cum Puiu Călinescu mînca semințe și scuipa coji respective ca un măgar, nu ca comuniștii care nu scuipau în film.

Eu eram preocupat, o sancta simplicitas!, ca să mă exprim ca atare, să reușesc s-o țiu de mîna stîngă cea disponibilă, lîngă dreapta mea. M-am furișat, centimetru cu centimetru, pas cu pas, de falangele ei respective și în momentul cînd Iurie Darie a băgat un gol, o am prins-o de mîna pe care nu și-a mai retras-o!

Așa încleștați ne uitam dar nu vedeam și îmi doream ca filmul acela să nu se termine jamé, să stăm așa, pînă murim de foame și de bătrînețe, după terminarea liceului! Așa fericit nu am mai fost decît atunci cînd am citit o carte de Mircea Cărtărescu, despre care am aflat ulterior că încă nu o scrisese încă! Ce puțin ne trebuia 9 la 13 ani: o mînă era de ajuns, ca să ți se împlinească visele și să se întărească.

Despre Gheybi, așa îi pronunțam eu numele, cu y, nu mai știu nimic: destinele noastre s-au despărțit tragic, cînd familia ei s-a mutat la Arad, iar familia mea nu s-a mutat !
Mai visez și acum cum ne încleștam noi de degete, acolo în beznă, la diferite filme române și sovietice, departe de lumea dezlănțuită, cum avea ea degetele subțiri și pocneau oasile la strîngere ca popcornul…

MN: Scrierile spumoase, caricatural-acide ale Maestrului clujean al umorului, Cornel Udrea, publicate de Mangalia News, pot fi re/văzute AICIhttps://bit.ly/2Rlmtsu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 19.11.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply