Ziua Internațională a Mării Negre, 31 octombrie | 8 lucruri mai puțin cunoscute despre Marea Neagră

0
2017

farmec.ro
carturesti.ro%20
Astăzi este Ziua Internațională a Mării Negre, marea care a generat, de-a lungul timpului, multe legende sau pseudo-legende. Potrivit unora, numele Mării Negre este inspirat de faptul că aceasta ar fi bântuită de furtuni groaznice, sau că ar fi luat cele mai multe vieți umane în Evul Mediu, dar și în antichitate.

Marea Neagră a generat, de-a lungul timpului, multe legende sau pseudo-legende. Potrivit unora, numele Mării Negre este inspirat de faptul că aceasta ar fi bântuită de furtuni groaznice sau că ar fi luat cele mai multe vieți umane în Evul Mediu, dar și în antichitate. Au apărut de-a lungul anilor numeroase povești despre Marea Neagră, nu tocmai adevărate, fiind vorba de legende urbane de aproximativ un secol. Deoarece pe 31 octombrie este sărbătorită la nivel internațional Ziua Mării Negre, am discutat cu biologul Răzvan Popescu-Mirceni, directorul Societății de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului Marin din Constanța, despre lucruri pe care nu toată lumea le știe despre Marea Neagră.

Marea Neagră și numele pe care aceasta le-a avut
Adevărata origine a numelui Mării Negre provine din perioada Imperiului Otoman. Multe popoare, inclusiv cel român, asociază punctele cardinale și dinamica sistemului nostru solar, cu locul de unde vin lumina și întunericul, căldura și frigul.

”Dacă ne uităm la centrul Imperiului Otoman, o să constatăm că Marea Neagră a fost mai multe secole un lac turcesc. Și aceasta, deoarece mai bine de trei sferturi din coastele ei au fost dominate de acest imperiu. Practic, deoarece Marea Neagră se află la nord, poporul turc a asociat acest punct cardinal cu noaptea și frigul, astfel că a numit marea din zona de nord a centrului imperiului lor, ”Karadeniz”. Așa cum noi asociam noaptea cu frigul și am denumit nordul miazănoapte, iar locul din care vin lumina și căldura, miazăzi, tot așa au asociat și ei negrul zona de nord a centrului imperiului lor și i-au spus Mării Negre ”Karadeniz”.

Citiți continuarea pe discoverdobrogea.ro



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply