BIBLIOTECA ȘCOLII, prezentată de Irina Dragomir. Bibliotecarul este „un motor de căutare cu inimă”

0
654
Biblioteca școlii este la dispoziția elevilor în fiecare zi, oferindu-le acestora ajutor atât în activitatea didactică cât și în activitățile extrașcolare, prin cărțile, dicționarele, enciclopediile și celelalte materiale auxiliare aflate în patrimoniul școlii.

Misiunea bibliotecii:
• este de a asigura elevilor şi cadrelor didactice accesul la informaţie şi documentaţie;
• de a susţine procesul instructiv-educativ;
• de participare la dezvoltarea competenţelor-cheie ale elevilor.

Patrimoniul bibliotecii cuprinde o mare varietate de documente din domeniul educației, cărţi de literatură, culegeri de probleme şi manuale în concordanță cu programele școlare.
Sala de lectură, oferă elevilor o atmosferă modernă şi prietenoasă. Elevii și profesorii se pot documenta aici, pentru proiectele şcolare consultând dicţionare, enciclopedii, atlase, albume etc.

În cuprinsul publicațiilor predomină literatura română iar Bibliografia școlară este asigurată în proporție de 90%. De asemenea, tot în bibliotecă se găsesc și manuale alternative. Biblioteca reprezintă unul dintre spaţiile cele mai importante din şcoală, întrucât contribuie la apropierea elevilor de lectură şi sprijină cadrele didactice în reuşita actului educaţional. Credem că trebuie să ajutăm noile generaţii să descopere faptul că lectura nu este ceva de domeniul trecutului, să nu încurajăm scăderea interesului pentru carte în favoarea TIC. Cărţile rămân o sursă esenţială de cunoaştere şi au un rol extrem de important în formarea personalităţii. Ceea ce ele transmit şi modul în care transmit acest ceva nu poate fi descoperit decât prin lectură. Tinerii vor înţelege acest lucru abia atunci când vor redescoperi plăcerea cititului, acesta fiind cel mai bun antidot pentru actuala criză a lecturii.

Indiferent de evoluţia tehnologiilor, bibliotecarul trebuie să rămână în centrul activităţii bibliotecii. Într-o lume a roboţilor, asistenţa unei fiinţe umane sensibile este mai valoroasă decât oricând. De aici şi ideea identificării bibliotecarului cu „un motor de căutare cu inimă”.
Vom citi cărți și în format clasic și în format electronic. Nu suntem obligați să alegem între ele. Cărţile în format electronic vor deveni mult mai răspândite decât sunt astăzi, dar nu vor ajunge să înlocuiască cărțile tipărite, esențial rămâne conţinutul cărţilor, calitatea lor, nu formatul în care apar. Cititul este un act de formare a personalităţii umane, cu implicaţii pe care omul le va respecta de-a lungul vieţii. Putem supravieţui oricărei încercări, dacă avem de partea noastră, cuvântul aşezat în rând nobil. Pentru că acesta este adevărul: Cartea ne face puternici, ne face nemuritori!

Bibliotecar,
Irina DRAGOMIR,
Şcoala Gimnazială nr. 2 “Sfântul Andrei”, Mangalia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 14.10.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply