“Ascultă 5 minute de muzică clasică”! Proiectul a revenit în școlile din România, dar și în hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme

0
292
starshiners.ro%20
Hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme: sunt spațiile neconvenționale unde marea muzică a tuturor timpurilor se va auzi în fiecare zi a lunii octombrie, în cadrul proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, inițiat de Radio România Muzical și desfășurat fără întrerupere, începând cu anul 2010.

Celebre lucrări muzicale devin parte a ambientului sonor propus de partenerii proiectului, toate, în interpretarea unor prestigioși interpreți români: majoritatea, înregistrări recente din stagiunile Orchestrei Naționale Radio și a Orchestrei de Cameră Radio.

Partenerii proiectului sunt nume importante din retailul și business-ul românesc: Carrefour România, Cora România, Castelul Bran, Mobexpert, Dedeman, CRH România, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Palas Mall Iaşi, ParkLake Shopping Center și Băneasa Shopping City din București, PwC România, Avia Motors, Timpuri Noi Square, Business Garden Bucharest. Cu sprijinul Mood Media.

Proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” are o istorie neîntreruptă de 12 ani în spații neconvenționale din întreaga țară. Prima ediție a avut loc în octombrie 2010 și de atunci, pe parcursul lunilor martie și octombrie, în fiecare zi, publicul a avut șansa de a descoperi sau redescoperi marile opusuri ale muzicii clasice, în spații neașteptate, audiții întâmpinate pozitiv atât de clienții, cât și de angajații partenerilor proiectului. În cadrul aceluiași proiect, de-a lungul timpului au fost organizate și concerte cu muzicieni români, care s-au bucurat de un deosebit succes de public.

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” a revenit în școlile din România.

Machaut, Guillaume de – Credo din Missa de Notre Dame
Oxford Camerata, dirijor Jeremy Summerly
Landini, Francesco – Ecco la primavera
Anonymous 4

Din 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

Principiul proiectului este unul simplu: elevilor le sunt propuse spre audiție, în fiecare săptămână, două lucrări muzicale însoțite de explicații legate de compozitori și interpreți. Piesele pot fi accesate de profesori, prin coordonatorii județeni desemnați de inspectorii de specialitate din fiecare județ sau direct, online, pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde copiii au la dispoziție și un concurs în legătură cu informația furnizată în fiecare săptămână.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pentru anul școlar 2022-2023, piesele săptămânii propun o incursiune cronologică în istoria muzicii culte, de la Ars nova la compozitorii moderni, astfel încât oricare copil participant să cunoască marile stiluri ale muzicii culte și cei mai importanți creatori.

Radio România Muzical oferă prin acest proiect suport profesorilor de muzică și tuturor celor interesați de educația muzicală în sistemul educațional general, care, spre deosebire de cel vocațional, trebuie să ofere elemente de cultură generală muzicală, care nu țin de talentele sau înclinațiile naturale ale copiilor: oricine poate asculta muzică și trebuie să cunoască câteva elemente principale de istoria muzicii, o parte importantă a istoriei umanității.

De-a lungul anilor, proiectul a fost primit cu interes și de copii și de profesori.

Iată câteva opinii ale elevilor: “M-am bucurat pentru că am găsit un loc, în sfârşit, unde pot să-mi împart dorinţa de a asculta muzica clasică. Pentru că 5 minute de muzică clasică sunt esenţiale pentru toată lumea, aş dori ca această campanie să vină în cât mai mulţi ani. Mă gândeam că toată lumea are nevoie de muzică clasică pentru că ea te face să te înţelegi mai bine pe interior şi să-i înţelegi pe restul fără să te gândeşti numai la tine şi să fii egoist”.

“Îmi place foarte mult campania organizată de Radio România Muzical pentru că fiecare copil când ascultă, dacă vrea să asculte, o să se descopere pe el însuşi”.

“Proiectul este excepţional! 5 minute de muzică clasică e foarte puţin, dar, tot în acelaşi timp, poate să fie o iniţiere foarte, foarte bună. Campania asta ar trebui să continue tot timpul, pentru că asculţi un pic de muzică. Nu este foarte mult, dar e o campanie care te poate iniţia, să asculţi din ce în ce mai multă muzică clasică”.

“Mă ajută foarte mult aceste 5 minute pe care le ascultăm la şcoală, de muzică clasică, deoarece în ziua de astăzi adolescenţii ascultă mai mult muzică rock sau muzică comercială. Cred că e necesar să ne formăm o cultură privitoare la cei mai mari compozitori clasici ai lumii. Şi, da, mă ajută în procesul de creaţie. Îmi place foarte mult să scriu poezie şi înainte de a scrie câteodată ascult muzică clasică”.

“Ascultă 5 minute de muzică clasică” are și o altă latură, adresată unui public larg: cea a audițiilor în spații neconvenționale. Principalele lanțuri de hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj din România au aderat acestei idei și programează în lunile octombrie și martie, zilnic, o lucrare din repertoriul cult, pusă la dispoziție de Radio România Muzical. Din 1 octombrie 2022, muzica clasică va putea fi ascultată, la ore de maximă audiență, în spațiile partenerilor.

“Ascultă 5 minute de muzică clasică” este un proiect inițiat și organizat de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical.

Arhiva audio a pieselor pentru elevi vă stă la dispoziție, cu peste 300 de piese însoțite cu explicații, disponibile AICI.


Mangalia News, 02.10.2022.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply