La Planetariul şi Observatorul astronomic Galaţi va avea loc lansarea cărții „Astronavigația – de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo”, scrisă de comandor (r) Vasile Chirilă

0
410

farmec.ro
carturesti.ro%20
Sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 15.00, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc lansarea cărții „Astronavigația – de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo”, scrisă de comandor (r) Vasile Chirilă. Evenimentul se va desfășura în prezența autorului cărții.

Cartea lui Vasile Chirilă încearcă să răspundă la întrebarea “Cum ar putea navigatorii să determine punctul navei dacă sistemele GPS s-ar defecta?”, aducând în actualitate metode și instrumente antice de navigație ca variante de rezervă pentru sistemele moderne. Cititorul descoperă succint evoluția instrumentelor antice (gnomonul, astrolabul, kamalul, quadrantul, cross stafful, back stafful) și moderne (octantul și sextantul naval, sextantul pentru navigația aeriană și sextantul utilizat în misiunile spațiale) dar și implicațiile fiecăruia asupra metodelor de astronavigație.

După lansarea cărții, dacă vremea va permite, pe terasa de observații astronomice va urma o prezentare teoretică și practică de instrumente antice de navigație, autorul având confecționate din lemn de mahon replici ale acestora.

Comandorul Vasile Chirilă are o carieră impresionantă în cadrul Forțelor Navale Române, fiind absolvent al Academiei Navale „Mircea Cel Bătrân” (1982), cu 33 ani de activitate specifică acestui domeniu, inclusiv comandant de navă sau șef de stat major. Pasionat de astronomie, Vasile Chirilă a înființat la Mangalia o asociație de profil, intitulată „Astro Nauticus”, în cadrul căreia organizează activități și evenimente de popularizare a astronomiei.

Accesul publicului la evenimentul de lansare a cărții „Astronavigația – de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo” va fi liber, în intervalul orar 14.30 – 15.00, din data de 24 septembrie 2022.


Mangalia News, 23.09.2022.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply