Lansare de carte – “Astronavigatia, de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo” și expoziție instrumente de navigație, la Universitatea de Vest din Timișoara

0
435
În cadrul Conferinței SRPAC de vineri 9 septembrie 2022, avem plăcerea de a lansa cartea “Astronavigația, de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo”, scrisă de cmdr. (r) Vasile Chirilă.

Astronavigația este o îndeletnicire practicată cu mult timp înainte ca oamenii să fi cutreierat terestru planeta. Cartea încearcă să răspundă la întrebarea “Cum ar putea navigatorii să determine punctul navei, dacă sistemele GPS s-ar defecta?”, aducând în actualitate metode și instrumente antice de navigație ca variante de rezervă pentru sistemele moderne. Este prezentată succint evoluția instrumentelor antice (gnomonul, astrolabul, kamalul, quadrantul, cross stafful, back stafful) și moderne (octantul și sextantul naval, sextantul pentru navigația aeriană și sextantul utilizat în misiunile spațiale) dar și implicațiile fiecăruia asupra metodelor de astronavigație.
Autorul ne reamintește că:
– uneori căile bătătorite sunt cu adevărat cele mai bune,
– trebuie să ai întotdeauna un plan B,
– trebuie să fii atent la ora de navigație astronomică pentru că aștrii salvează vieți!

În cadrul conferinței care ține toată ziua, dl Vasile Chirilă va avea și o expoziție de instrumente de navigație care cu siguranță va delecta participanții.
Sunteți invitați cu toții, de la ora 17:00, în sala A11 (etaj 1 deasupra intrării) a Universității de Vest din Timișoara. Anul acesta, conferința SRPAC ediția 5 este colocată cu conferința SEAC ediția 29.

Organizatori: Universitatea de Vest din Timișoara și Societatea Română pentru Astronomie Culturală.


Mangalia News, 09.09.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply