Deschiderea expoziției „Avram Iancu. Eroul moților”, la Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu’’ din Lupșa

0
456

farmec.ro
carturesti.ro%20
Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu Primăria Lupșa, Consiliul Local Lupșa, Asociația „Cneazul Cândea” a Fiilor Satului Lupșa, Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu” Lupșa și Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Lupșa, anunță deschiderea expoziției „Avram Iancu. Eroul moților”. Evenimentul va avea loc vineri, 9 septembrie 2022, la sediul Muzeului Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa și are rolul de a comemora un secol și jumătate de la trecerea în neființă a revoluționarului pașoptist.

Avram Iancu s-a evidențiat ca un autentic comandant militar, un bun orator și un susținător al cauzei românilor transilvăveni. A fost unul dintre conducătorii revoluției care a reușit să inspire, să conducă și să ofere speranțe oamenilor din rândurile cărora provenea.

În cadrul expoziției vor fi prezentate piese de patrimoniu care evocă personalitatea lui Avram Iancu, precum și pe cele ale conducătorilor pașoptiști care i-au fost alăturiꓽ Ioan Bologa, Axente Sever și Nicolae Corcheș. Totodată, va putea fi admirată Scrisoarea locuitorilor din orașul Brad către Avram Iancu, scrisă în limba română cu alfabet chirilic. De asemenea, în expoziție se vor regăsi și obiecte cu valoare istorică, relevante pentru zona Munților Apuseni, care provin din colecțiile Muzeului Etnografic ,,Pamgil Albu” Lupșa.

În Țara Moților, amintirea lui Avram Iancu se păstrează vie, personalitatea și faptele acestuia fiind evocate și onorate de fiecare dată, cu un profund sentiment de recunoștință și mulțumire. Supranumit „Crăișorul munților” sau ,,Regele munților Apuseni”, Avram Iancu rămâne un simbol la luptei pentru dreptate, un exemplu de verticalitate și un reper în istoria modernă a României.

Vineri, 9 septembrie, de la ora 13ꓽ00, la sediul muzeului din localitate va fi susținută o lecție interactivă de istorie, care va avea ca subiect personalitatea lui Avram Iancu, la care vor participa elevi de la Școala Gimnazială „Dr. Petru Șpan” Lupșa.

Sâmbătă, 10 septembrie, începând ora 12ꓽ00, la Biserica Ortodoxă ,,Pogorârea Sfântului Duh” va fi organizat un Te Deum pentru pomenirea lui Avram Iancu. Ceremonia va fi urmată de o serie de discursuri din partea organizatorilor și de un moment artistic susținut de Corul Bisericii Ortodoxe din Lupșa.

Expoziția „Avram Iancu. Eroul Moților” va putea fi vizitată în perioada 9-11 septembrie 2022, de vineri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 08.09.2022. (A transmis Mădălina Corina Diaconu, UZPR).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply