Șuberec – plăcinte cu carne și ceapă, după rețeta turco-tătară de chebureki, çibörek, sau çiğ börek

0
1813
Șuberec – plăcinte cu carne și ceapă, după rețeta turco-tătară de chebureki, çibörek, sau çiğ börek. Cum se fac șuberek sau plăcintele tătărești cu carne de miel, oaie, vită sau pui? Cum se face aluatul pentru șuberec? Rețete de plăcintă cu carne.

Diminețile mele încep cu locvacele, gurmandul și epicureanul care este Exarhu și emisiunea sa Morning Glory, de la RockFM. ”E grozavi băjetzii și fetilii” din echipa matinală și râd ca nebuna la poantele lor! Adică „am spor la cafeluță”! Îi puteți urmări și pe pagina de Facebook Morning Glory cu  Răzvan Exarhu precum și toată ziua la Rock FM (pe care-l ascult online cam toată ziua). Ar putea să bage mai mult Police și Zappa!

De vreo 2 săptămâni încoace gura lui Exarhu nu mai tace și pomenește aproape zilnic de șuberec – acele plăcinte tătărești umplute cu carne tocată (de obicei de Mioriță) și apoi fripte în tigaie. Parcă de la Mangalia a cumpărat mai multe șuberek și gogoși pe care le-a adus în redacție. Și mâncau toți acolo, live și fără jenă, făcându-mi o poftă teribilă! ”Morning Glory, Morning Glory, cam bălesc ascultătory!” 🙂

Musai să fac și eu șuberec! De mâncat am mâncat pe vremuri la mare, la Constanța. Îmi aminteam perfect plicurile semicirculare (asemănătoare cu semiluna) din aluat auriu umplute cu carne tocată dar nu știam exact cum se prepară. Aluatul e dospit sau simplu? Câtă carne se pune? Care e raportul corect aluat/carne tocată?

Despre aceste plăcinte prăjite umplute cu carne tocată (crudă) aflăm mai multe aici. Sunt populare în Asia Centrală, Caucaz, Turcia, Rusia, Ukraina, Țările Baltice dar și cele ale Europei de Est, în special în comunitățile tătare (așa cum sunt cele din Dobrogea). În limba turcă „çiğ börek” înseamnă burek crud.

Aluatul pentru șuberek este foarte simplu: apă, făină, sare. Nu conține drojdie și nici grăsime. De asemenea, umplutura din carne crudă tocată este și ea foarte simplă: carne, ceapă, sare și piper. Raportul dintre aluat și umplutură pare a fi 1:1. Rezultatul a fost unul wow! Niște plăcinte superb rumenite, cu crustă crocantă și umplutură delicioasă! Carnea se gătește perfect în cele câteva minute de prăjire. Tătarii și turcii folosesc, în mod tradițional, carne de miel dar nu este greșit dacă alegeți vită sau pui. Exarhu pomenea la radio de frunzele de mentă verde care se pot pune în umplutura din carne de oaie pentru șuberec. Este adevărat că mielul, berbecuțul sau oaia merg de minune cu aromele proaspete ale mentei.

Pentru această rețetă de șuberec m-am inspirat de la o doamnă sau domnișoară tătăroaică din Constanța. Din cantitățile de mai jos rezultă 12 plăcinte cu carne sau șuberec de cca. 20 cm lungime și vreo 10 cm lățime maximă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Șuberec – plăcinte cu carne și ceapă după rețeta turco-tătară de chebureki, çibörek sau çiğ börek.

Timp de preparare: 30 minute; Timp de gatire: 5 minute; Timp Total: 35 minute.

Portii: 12 bucăți șuberec sau plăcinte cu carne.

Ingrediente 
Aluat pentru șuberec
550 g făină
350 g apă (la temperatura camerei)
11 g sare.
Umplutură chebureki
700 g carne tocată de vită, miel, pui sau mix din ele
2 cepe mari sau 3-4 mai mici
sare,
piper negru proaspăt măcinat.
În plus:
un pic de făină pentru masa de lucru,
cca. 500 ml ulei de floarea soarelui pentru prăjit plăcintele.

Continuarea, pe savoriurbane.com

Vă invităm să citiți și:
– Amintiri. Șuberekul de lângă moscheea Esmahan Sultan…
Șuberek cum numai în Dobrogea se face!
– Bucătăria tătărească. Istoria bragăi și a șuberekului de Mangalia, de la Mustegep până ȋn zilele noastre.


Mangalia News, 07.09.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply