„Cetatea vie – Zilele porților deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”, Ediția a II-a, 3 – 4 Septembrie 2022

0
401
farmec.ro%20-%20Livr%u0103m%20frumuse%u021Be%21
Pe 3 și 4 septembrie 2022, sunteţi invitaţi în Cetatea Feldioara, pentru a descoperi o Cetate Vie – un monument a cărui restaurare a ȋnceput ȋn urmă cu 10 ani, cu finanţare asigurată de Consiliul Judeţean Brașov și care, aflat astăzi ȋn administrarea Primăriei Comunei Feldioara, ȋntȃmpină cu expoziţii și evenimente culturale localnicii și vizitatorii de pretutindeni.

“Cetatea vie – Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”, ediţia a II-a este un eveniment derulat de Primăria Feldioara şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov. Două zile pline de momente speciale (expoziţii, concerte de fanfară și muzică medievală, ateliere de meșteșuguri și benzi desenate de inspiraţie istorică, șezătoare, povești și legende locale, teatru pentru copii, spectacole de animaţie medievală) au rolul de a păstra Vie o cetate aflată pȃnă de curȃnd în ruină, de a atașa comunitatea locală de acest loc cu conţinut cultural şi, nu în ultimul rând, de a promova din punct de vedere turistic Feldioara – o nouă destinaţie ȋn inima Romȃniei.

Cetatea Marienburg a fost restaurată ȋn perioada 2012 – 2017, fiind transformată dintr-o ruină părăsită ȋntr-o primă atracţie turistică cu program de vizitare ȋn localitatea Feldioara și, ȋn același timp, un spaţiu cu potenţial ȋn găzduirea unor evenimente culturale. Proiectul îşi propune diversificarea ofertei cultural-turistice ȋn Judeţul Brașov, precum şi apropierea localnicilor, prin facilitarea participării gratuite la o serie de evenimente culturale. Acestea se adresează publicului de toate vȃrstele și pun ȋn valoare monumentul istoric ȋn sine și elementele de patrimoniu local material și imaterial, inspirȃndu-se din acestea şi devenind tradiţie la început de septembrie la Feldioara.

Ȋn același timp, proiectul doreşte să atragă vizitatori din ȋntreg judeţul Brașov, localnici şi turiști, evenimentele cu intrare gratuită fiind o formulă bună de promovare a obiectivului turistic deschis pentru public de doar 4 ani.

Ȋn cadrul proiectului, ȋn luna iunie, s-a desfășurat atelierul “Voluntari pentru Pace” ȋn parteneriat cu Liceul „Petru Rareș” din Feldioara, clasa de Prelucrarea lemnului sub coordonarea prof. Călin Rușitaru. Obiectele create de aceștia ( scuturi, săbii și steaguri) vor ȋntregi costumaţiile de Cavaleri teutoni purtate de ghizii voluntari ȋn cadrul evenimentului. Ȋn plus, elevii feldioreni vor susţine duminică ȋntre orele 15:00-17:00, atelierul “Scut pentru Pace” ȋn care doritorii ȋși vor putea decora propriul scut ȋn miniatură, inspirȃndu-se din heraldica teutonă.

Cetatea vie – Zilele porţilor deschise ȋn Cetatea Marienburg – Feldioara, Ediţia a II-a, Programul detaliat al evenimentelor:

Sȃmbătă, 3 septembrie 2022
9:00 – 19:00 Vizitarea expoziţiilor din turnurile Cetăţii ȋn prezenţa “Cavalerilor de Marienburg”,
11:00 Deschiderea oficială,
11:00 – 11:45 Concert cu Fanfara de juniori Feldioara,
12:00-13:30 Atelier – Benzi desenate de inspiraţie istorică cu Mihai Ionuţ Grăjdeanu, autor și profesor BD,
15:00-18:00 Șezătoare la Feldioara, Atelier de meşteşug şi artă – Dantelă frivolité cu Violeta Karmen Roman.
17:30-18:00 Recital tradițional de vioară și acordeon – Muzică din repertoriul românesc, săsesc și maghiar cu Duo Fortissimi.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Duminică, 4 septembrie 2022
9:00 – 19:00 Vizitarea expoziţiilor din turnurile Cetăţii, ȋn prezenţa “Cavalerilor de Marienburg”, Animaţie medievală cu Mercenarii din Asserculis,
10:00 – 14:00 Atelier de povești și legende cu scriitorii Elena și Emil Laurenţiu Drăgoi – Ȋntȃlnire cu cititorii.
11:30 – 12:30 “Prȃslea Cavaler” – Spectacol interactiv pentru copii.
13:00 – 14:30 Atelier – Benzi desenate de inspiraţie istorică cu Mihai Ionuţ Grăjdeanu, autor și profesor BD.
15:00 – 17:00 Atelier – Scut pentru Pace cu elevii Liceului “Petru Rareș” Feldioara.
Demonstraţie de meșteșug cu fierarul sas Hans Klein.
17:00 – 17:30 “Gȃsca și scrisorile” – Farsă populară, spectacol de teatru de inspiraţie medievală
18:00 – 18:30 Muzică medievală la Cetate cu Cvartetul Fortissimi.
19:00 Ȋnchiderea oficială – Paradă – Retragerea Cavalerilor.

Proiectul beneficiază de finanţare ȋn cadrul programului judeţean pentru finanţare nerambursabilă din bugetul propriu al Judeţului Brașov a proiectelor culturale pe anul 2022 – beneficiari de drept public. Astfel, din bugetul total al proiectului de aproximativ 20.000 lei, 15.000 lei sunt finanţaţi de Consiliul Judeţean Brașov, iar diferenţa de Primăria Feldioara.

Ȋn același timp, ne bucurăm să putem continua un alt eveniment cu tradiţie – Festivalul “Cavalerii Teutoni se ȋntorc ȋn Cetatea Feldioara”, aflat la a X-a ediţie, finanţat exclusiv de la bugetul local al Comunei Feldioara, acesta desfășurȃndu-se ȋn data de 3 septembrie ȋn centrul localităţii.

Proiectul “Cetatea vie – Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”, ediţia a II-a.
Organizat de: Primăria Comunei Feldioara,
Cofinanţat de Consiliul Judeţean Brașov.
Parteneri educaţionali: Liceul “Petru Rareș” Feldioara, BD HISTORIA, Comics Didactic
Parteneri media: Radio România Brașov FM, Newsbv.ro, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Romȃnia, Grupul Iubim Brașovul, Mangalia News, Radio PRO Diaspora, Ultima oră.

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/ Facebook: Primăria Feldioara, Centru de Informare Turistica Feldioara, Cetatea Feldioara – Marienburg.

Vă așteptăm cu drag ȋn Cetatea Vie, la Feldioara!
Cu respect şi consideraţie,
Ing. Sorin TAUS,
Primarul Comunei Feldioara.


Mangalia News, 02.09.2022. (A transmis Mădălina Corina Diaconu, UZPR).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply