Barbeque – Hai să fim serioși! – de Sebastian Ursu

0
1016

farmec.ro
carturesti.ro%20
Hai să fim serioși! Am auzit mai deunăzi un fârtat de-al nostru zicând: “Băieți, hai să facem un barbeque!“. Ce-i drept, fusese un timp în UK, cum îi place lui să zică și o fi uitat, mă gândesc…

Totusi, puțin respect! Păi, noi, românii facem grătar și fără s-aprindem focul, frățioare și tu ne iei cu ”barbeque”! Când mâncam noi floricele în fața televizorului, nici nu apăruse popcorn-ul, despre ce vorbim?

Ce nu știi dumneata e că, înainte ca omul să descopere focul, românul stătea cu micul în mână, așteptând să se întâmple ceva.

Inainte să te apuci dumneata să pui un steak pe grătar, lasă-mă, te rog, să arunc asa, în ciudă, tot pe grătar, două-trei felii de șunculiță afumată, doi, trei mititei, ca la noi, la români, câteva bucăți de costiță din aia adevărată, condimentată și puțin afumată, o scăricică de porc și vreo doi, trei cârnăciori de casă, făcuți așa, special pentru grătar, puțin condimentați și, în final, două, trei felii de pâinică de-a noastră…, nu te grăbi să o pui la toaster, că iese mai bine așa, pe grătar.

Stropește dumneata „porcăriile“ astea cu un păhăruț de palincă și îmbăiază-le la sfârșit într-un litru-doi de vinișor roșu, ca pe la noi și apoi vezi pe urmă dacă-ți mai arde de steak… Hai să fim serioși!

Nu am nimic cu nimeni, deși se spune că limba română e o limbă greu de învățat. Măcar noi, românii, să nu ne plângem de ea, pentru că nici ea, săraca, nu se plânge prin ce trece, de câtva timp incoace…

Uite, la sfârșitul săptămânii sunt invitat la un „mais cu suși“, deși din surse indirecte dar apropiate am înțeles că s-ar servi o saramură tradițională de pește cu mămăligă. Chiar nu stiu ce sa fac, pentru că mais cu suși n-am mâncat niciodată, dar ce avea, frate, mămăliga noastră cu saramură? Că și-acum îmi plouă în gură!…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Păi nu fac românașii nostri mais de asta, cum ziceți voi, dinainte să fi ajuns Columb în America? E adevărat, pe la noi îi ziceam mei la început, apoi cucuruz, păpușoi sau porumb, mai nou, dar ieșea o mămăligă de te lingeai pe degete si, dacă băgam un „barbeque“ la tigaie, stropit cu puțin mujdei de usturoi, îți spun, îți stătea inima-n loc, frate…

Mda, asta e, mulți și-au uitat trecutul. Azi am un „miting“, nu din ăla pe care-l făceau părinții nostri acum vreo treizeci de ani, ci un fel de ședință în care mai mulți ne stoarcem creierii să găsim o soluție la o problemă inexistentă, adică ne dăm deștepti, cu alte cuvinte, cică facem un „brainstorming“…

Mă scuzați, acum încep să înțeleg. Mda, după o zi ca asta, mai că ai face un barbeque sau ai mânca un mais cu susi, pentru că înțelegi dumneata, niște brânză de burduf cu mămăligă și ouă ochiuri îți cade greu, te trage-n jos, domnule. Ce să-ți mai storci creierii, când nu mai ai nici o problemă… Hai să fim serioși!…

MN: Scrierile fostului ”demehașist” Sebastian Ursu, publicate de Mangalia News, le puteți re/citi AICI.


Mangalia News, 28.08.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply