Murăturile. Mihaela Bilic: „Cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice”

0
218
starshiners.ro%20
Mihaela Bilic, nutritionist, a scris pe pagina sa de socializare un mesaj important despre murături, referindu-se la gogonele, castraveți, conopidă, sau gogoșari.

„De dragul siguranței alimentare, am ajuns să renunțăm la noțiuni precum gust sau plăcere, așa că nu e de mirare că punem egal între termenul „fermentat” și „stricat”. Alimentele fermentate au, din oficiu, o conotație negativă, când ele ar trebui de fapt să fie lăudate, apreciate, căutate.

Vorbim cu admirație despre „hrana vie”, uitând că nu produsele vegetale sunt miracolul vieții, ci alimentele care chiar conțin bacterii vii, adică tot ce este fermentat: drojdia, produsele lactate și brânzeturile, murăturile, borșul, zeama de varză, berea etc. Există mucegai nobil care asigură maturarea mezelurilor și brânzeturilor, așa cum există colonii de bacterii esențiale în fermentarea laptelui, vinului, berii.

„Cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice”

Fără bacteriile din mâncare nu putem avea un echilibru bacterian la nivel intestinal, deci nu putem fi sănătoși! Și câtă vreme avem în organism de 10 ori mai multe bacterii decât celule (2kg bacterii pentru un individ de 60kg), e obligatoriu să fim preocupați de starea lor de bine. Iar asta înseamnă să consumăm produse PRObiotice (cu fermenți vii) și PREbiotice (ce sunt hrană pentru bacteriile din organism).

Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, deși găsim din ce în ce mai rar murături la butoi, așa cum se puneau pe vremuri în orice gospodărie.

Deci, haideți să lăsăm ifosele deoparte și să redescoperim beneficiile alimentelor fermentate”, a scris Mihaela Bilic pe contul ei de Instagram. (sursa: doctorulzilei.ro).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply