Valentin Tănase – România, “Grădina Maicii Domnului”, oază de lumină, senin și pace

0
958

farmec.ro
carturesti.ro%20
Valentin Tanase: Ajuns la București, în ziua de 7 mai 1999, într-o primă vizită a unui suveran pontif într-o țară ortodoxă, Papa Ioan Paul al II-lea a îngenunchiat și a sărutat pământul României, pe care a denumit-o “Grădina Maicii Domnului”, confirmând astfel o minune petrecută cu cinci sute de ani în urmă. În anul 1499, cuviosul părinte Iosif de la Bisericani, din ținutul Neamț a pornit împreună cu câțiva credincioși către Sfântul Munte Athos din Grecia, considerat în lumea ortodoxă a fi “Grădina Maicii Domnului”, cu gândul de a întemeia acolo un schit românesc.

Pe drum, însă, în fața unui stejar, li s-a arătat în mod miraculos Maica Domnului și le-a cerut să se întoarcă, spunându-le: “- Nu mai mergeți la Muntele Athos, căci și aici este Grădina Mea”. În scorbura stejarului au găsit o icoană a Sfintei Fecioare, care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. Adânc impresionați, cuvioșii au construit acolo o bisericuță de lemn. Peste cinci sute de ani de la apariția miraculoasă, la 3 octombrie 1999, patriarhul Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei, a sfințit o nouă biserică la Bisericani, județul Neamț, închinată “Grădinii Maicii Domnului”. În lăcaș se păstrează încă rădăcinile acelui stejar de odinioară.

Spațiul românesc s-a aflat mereu la răscrucea marilor furtuni, între mari puteri ostile și interese divergente și a rezistat peste secole, chiar dacă importante țări vecine s-au destrămat, dând parcă conținut acelui miracol de demult și confirmând faptul că se află sub o protecție divină. Mi-am imaginat în felul meu această “Grădină a Maicii Domnului”, ca o oază de lumină, senin și pace, acum când în jurul nostru se dezlănțuie din nou spaimele războiului.

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 21.08.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply