Ovidiu Sorin Cupșa – CINE A MAI DAT CU BIDINEAUA PE CAZINO?

0
639
”Azi ne-am bucurat că s-a dezvelit o parte din fațada Cazinoului. La inaugurare, cum de obicei se întâmplă, cei care au dat cu bidineaua nu sunt invitați.

Of course, cel mai mare merit este al Guvernului României, care, prin CNI, s-a angajat să cheltuie vreo 90 de milioane pentru a reabilita clădirea. Dar, dacă în 2011 l-ar fi vândut Radu Mazăre “chiar și pe un leu”, probabil aveam azi un hotel de 5 stele pe fundația lui. Cine poate ști? Cert e că în iulie 2011, după ce am obținut retragerea vânzării de pe ordinea de zi a Consiliului Local – la inițiativa Asociației Absolvenților din Univeritatea Maritimă Constanța și a Grupului Pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare – subsemnatul, Valentin Coman și Costel Stanca am pus la masă toate autoritățile și am găsit împreună soluția preluării și reabilitării de către CNI.

Au trecut ceva ani, dar, iaca: soluția a fost cea corectă! În anexă am încercat să-i amintesc pe toți cei implicați, așa cum am văzut evenimentele, din perspectiva mea. Fiecare a dat câte o bidinea atunci… sau – mai mult – a pus o piatră la temelia Cazinoului Reloaded. Azi, la “dezvelire” nu a participat nici măcar unul. Momentul nici nu a fost amintit vreodată de atunci de oficialități, ci doar de oamenii de presă contemporani cu evenimentul. Dar noi ni-l amintim și păstrăm bidinelele… Poate, la inaugurarea sa, vom fi invitați să dăm ultima dungă cu var, în spatele celor care vor tăia panglica. Doamne ajută să-l vedem finalizat!”

ANEXA:
”Cronologie detaliată (just in case că cineva vrea detalii):
În ședința de Consiliu Local din 8 Iulie 2011, Radu Mazăre propunea o Hotărâre de Consiliu de vânzare a Cazinoului. (În ședința din mai, acesta fusese preluat într-o stare deplorabilă de la Queen Management SRL). Personal, în calitate de consilier PNL, la începutul ședinței, am cerut retragerea de pe ordine a de zi a vânzării Cazinoului și punerea în dezbatere publică a unei hotărâri atât de importante (există stenograma sedinței, cu toată rumoarea majorității consilierilor, bulversați de o asemenea cerere). Cererea a fost susținută de intervenția lui Matei Constantin, de Victor Manea public (consilieri PNL) și de pledoaria lui Christian Gigi Chiru (invitat în ședință, în calitate de președinte PDL), care a făcut la rându-i demersuri. După dezbateri, Consiliul Local a acceptat amânarea hotărârii și consultarea publică. Imediat am inițiat, ca manager de proiect, o campanie publică “100 de zile pentru 100 de ani”, prin două asociații civice: Asociația Absolvenților din Universitatea Maritimă Constanța (președinte Costel Stanca) și Grupul pentru Jurnalism, Cultura și Comunicare (presedinte Valentin Coman). Campania își propunea să găsească soluții de reabilitare a Cazinoului, pentru a evita vânzarea sa. Două săptămâni mai târziu, după lobby și discuții nenumarate, am invitat la o masă rotundă toate autoritățile.

Surpriză! Toate părțile au onorat invitația: Primarul Municipiului Constanța (Radu Mazare), Prefectul (Claudiu Palaz), arh. Radu Cornescu – OAR, regretata dr. Doina Păuleanu – Muzeul de Artă, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltarii Regionale și Turismului – MRDT (ministru Elena Udrea), parlamentari (Puiu Hașoti – PNL, Maria Stavrositu – PDL, Aledin Amet – UDTTMR), viceprimarul Decebal Făgădău ș.a. Erau oameni de toate coloraturile politice, pe care i-am pus la aceeași masă și am mediat transparent o soluție comună de salvare a Cazinoului, în prezența reprezentanților mediului cultural și arhitectural și cu participarea mass-media. A ieșit și cu scântei și cu acuzații, dar s-a ajuns și la o concluzie. Prefectul Claudiu Palaz, care susținuse puternic, la rându-i, soluția de păstrare a Cazinoului în proprietate publică, chiar a avut replici acide la adresa lui Radu Mazăre, care mai avea și obiceiul să se ridice de la masă și să plece.

Am mediat întâlnirea, accentuând mereu că sunt mai importante soluțiile comune decât ostilizarea vreunei părți. Ceea ce s-a dovedit a fi corect! Deoarece acea masă rotundă a fost momentul cheie al înțelegerii între o Primărie (PSD) și un Guvern (PDL) aflate în opoziție politică. În urma medierii, la acea dezbatere, MDRT a acceptat să reabiliteze Cazinoul prin Compania Națională de Investiții, cu condiția să rămână în administrare publică, iar Primăria a acceptat predarea să către CNI. Urmare adreselor trimise către MDRT de Primarie și de Prefectură, în luna august 2011 Primăria a fost anunțată oficial de această decizie.

În ședința din luna august 2011, în Consiliul Local (cu unanimitate de voturi, cred), am acceptat predarea Cazinoului către MDRT, pentru a fi reabilitat și preluat ulterior din nou de către Constanța. În 5 octombrie 2011, am fost invitat chiar în fața Cazinoului, ca mediator al soluției, la semnarea documentului de către Ana Maria Topoliceanu (Director General al CNI) și Decebal Fagadău (Viceprimar al Constanței la acea dată). Campania a continuat încă vreo doi ani, cu expoziții și concerte gratuite pe treptele Cazinoului, cu sprijinul benevol al regretatului Virgil Coman, al regretatului Jean Tița, al graficianului Leonte Năstase, al fundațiilor Wild Art (Laura Stroe) și Terra Dacica Aeterna, a unor colegi din PNL (Cristina Caterinici, Silvian Galiu, Ciprian Placinta ș.a.) și cu implicarea neobosită a lui Valentin Coman. Între 2011 si 2019 s-au schimbat guverne, au fost bâlbâieli, încercări, reluări și preluări, cautări de surse de finanțare, licitații, contestații… Dar, finally! La 13 ianuarie 2020 s-a dat ordin de începere a lucrător de reabilitare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Azi a fost dezvelită prima fațadă. Consider că oprirea vânzării Cazinoului a fost o mare victorie pentru constănțeni. Dacă el s-ar fi vândut în 2011, sunt aproape sigur că între timp ar fi dispărut, făcând loc unei clădiri moderne. Așa, a rămas în picioare, iar campania “100 de zile pentru 100 de ani” va rămâne în memoria colectivă un exemplu concret că, pentru un proiect de interes comun, trebuie capacitați toți factorii decideți, indiferent de culoarea politică. Să dea Dumnezeu să-l vedem și terminat! Dumnezeu să apere Constanța!” (Ovidiu Sorin Cupșa).

Liana Naum: Foarte bine ca i-ati amintit in postarea dvs. pe cei ce au facut posibil un moment de bucurie pentru toti cei ce iubesc Constanța. Din pacate, în ziua de azi, nu se mai face apel la memorie.


Mangalia News, 21.08.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply