Goran Mrakić – “Micile plăceri…” | “Primul meu roman, sau, mă rog, o încercare de roman, nu țin neapărat la o încadrare…”

0
585

Goran Mrakić – Primul meu roman. Sau, mă rog, o încercare de roman, nu țin neapărat la o încadrare. Cred că este prima carte a cărei acțiune se petrece, aproape în întregime, la Variaș, satul în care m-am născut, am copilărit și am trăit până în 1993. Tehnic vorbind, m-am născut la Sânnicolau, pentru că acolo era maternitatea, dar sînt vărieșan einhundertprozentig, cum ar zice șvabii de odinioară.

Un fost coleg, ziarist, mi-a pus odată o întrebare stupidă, dar totuși legitimă: ”De ce ar citi lumea cartea ta?” N-am știut ce să-i răspund. Nu trebuie să citească nimeni cartea mea, dacă nu vrea, se poate funcționa lejer și fără ea. Poți trăi fără să citești nimic, nu-i nici o problemă. În general scriu despre lucruri trăite, care mă frământă, de care îmi aduc aminte și care ar putea, sper eu, trezi niște emoții în sufletele celor se încumetă să ia cartea în mână.

Am pus pe hârtie amintiri dintr-o lume recentă, dar dispărută între timp. Variașul copilăriei mele și Variașul de acum sînt două entități distincte, de aceea mi-am permis să jonglez cu amintirile. Acțiunea se petrece în 1989-1990, o perioadă a marilor cataclisme și a prăbușirii unui sistem. Întâmplător sau nu, cartea apare tocmai acum când sîntem în pragul altor schimbări majore de paradigmă politică și geostrategică. Nu le percepem încă la adevărata lor magnitudine, așa cum nu le-am perceput nici atunci. Nu știm ce și cum va fi, dar e cert că am trăit și trăim vremuri periculoase și interesante.

Cartea este o ficțiune autobiografică, chiar dacă multe capitole sînt bazate pe întâmplări reale. Unor personaje le-am schimbat numele, altora nu, fără vreo regulă anume. Pe unii i-am inventat, pur și simplu. Am comprimat pe alocuri niște ani și mi-am permis să modific puțin unele evenimente. În orice caz, m-am distrat, scriind această proză. De dragul narațiunii, am mai băgat de la mine sau, cum s-ar spune în popor, ”le-am mai și înflorit”. Voi lăsa aici linkul către site-ului editurii; în curând, volumul va apărea și-n librării.

Mulțumiri lui Gabi Timoceanu, Sorin Bogdan, Eli Bădică, Andreea Iancu și Vasile Ernu, ei sînt singurii care au citit până acum acest manuscris, contribuind la ”coafarea” textelor.

MN: Îndrăgitul scriitor timișorean Goran Mrakić este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News: https://bit.ly/3AVhpD7. Volumele sale – ”Povestiri din garaj” și ”Lumea e cămașa mea de forță” (poeme prozastice) – pot fi procurate de AICI.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 20.08.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply