Dana Fodor Mateescu – Marea din sufletul meu

0
818

farmec.ro
carturesti.ro%20

POVESTI DIN INTERIORUL NOSTRU.

Iulie 2022. Dimineață, Gara de Nord, bilete, trenul meu. Miroase a cafea vărsată pe peronul încins ca o sobă, a KFC și cartofi prăjiți, a țigară proastă și udă, a geamantan și-a cărbune. Miroase a plecare…

Iată-mi locul de la fereastră, bagajele, calea. Pornim. Vin peste mine lanuri de floarea-soarelui, de grâu copt, trenuri, trenuri, trenuri, ca niște oameni pe lângă care trec fără să-i ating, stații, păsări, șine de cale ferată, Dunărea mea și deasupra un cer care mă minte inefabil.

Mergem la mare.

Închid ochii și în câteva clipe sunt pe plajă. Soarele vrea să mă muște de cap, parcă a înnebunit, dar briza, draga de ea, îl oprește ca o mamă grijulie: „Ia cară-te d-aici! Arde și tu prin alte părți, încălzește-i pe ăia de tremură de frig”. Și soarele fuge, lăsând un bot de taur orgolios.

Așa e mai bine!

În stânga, la o terasă, se aude Margareta Pâslaru cântând. Cineva e nostalgic și, preț de trei secunde, am patru ani și mă rătăcesc de părinții mei. Îmi revin rapid, pentru că în dreapta urlă o „pompă” (bumți-bumți-bumți) care se amestecă iute cu Margareta mea și-o înghite într-o supă de sunete.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

E lume multă pe plajă, degeaba zic televiziunile că litoralul românesc e pustiu, aiurea! Vrăjeală de doi lei, e un furnicar, un du-te-vino, oamenii se bălăcesc, se bucură, beau bere, sucuri, mănâncă, fumează, strigă, se ceartă, se împacă, se pupă sau își fac poze.

Apa e minunată și simt că mă colorez în turcoaz în timp ce plutesc în derivă cu ochii în ochii cerului meu.

Toți oamenii sunt niște albine mari care zumzăie agitate în jurul meu. Ador să ascult ce-și spun.

„Vaaaaliiiii! Ieși afară din apă, imediat!”

„Mirceaaaa, ia-mi și mie o bere!”

„Nicoleta, vrei înghețată? De care?”

„Dorinaaaa, unde mi-ai pus colacul?”

„Ma-maaa, Nicu aruncă cu nisip!”

„Bă, potoliți-vă, că acu plecați acasă!”

„Tata, jucăm fotbal?”

„Laurențiu, ești idiot? Bine, mă, așa se lasă telefonul? În soare? Boule! Și ochelarii mei unde sunt?”

„Mamaieee, Marco mi-a arătat puța, să știi!”

„Marco, fir-ai al dracu, lasă că te spun lu mă-ta, acu o sun!”

„Mă duc să iau țigări și mititei. Vreți și cola?

„Mama, fac caca!”

„Numărul ăsta cu 355 la coadă e al tău? Tu m-ai sunat?”

„Cine mi-a luat prosopul verde?”

„Patrick! Nu băga aia în gură, e caca!”

Mă distrez, de n-am treabă!

Din zece în zece minute îi aud pe vânzătorii ambulanți, care nu mai știu ce să scoată din ei ca să-și „mărite” marfa. Întocmesc rime ad-hoc stârnind indignare sau hohote de râs, în funcție de percepția și educația fiecărui turist tolănit în nisip ori pe șezlong.

„Ia porumbul, porumbelu, care scoală cocoșelu… (WTF?) Ia gogoașa, nu dormi, dacă tânăr vrei să fii! Nu mai sta atât la soare, că te arde-ntre picioare!”

Din când în când, cineva nevăzut de mine, zbiară: „Alo, alooo, mai avem două locuri în barcă. Grăbiți-văăăăă!”

Trag aerul sărat în piept și mă cuprinde toropeala. Mi-e foame! Dinspre restaurante și terase vine un miros parșiv de grătar și lemn ars, de pizza, salata de castraveți și obrăjori de porc, care se topesc în gură. Leșin de poftă, dar mai stau. Aș mânca o ciorbă de văcuță sau un storceag. Mmm!

Nu mă las luată de gânduri, pentru că trebuie să-l păzesc pe Andrei care e-n valuri, aproape de geamandură. Îl chem. Dau din mâini. Sar. ”Andreeeei! Vino, măi, la maaaal!” N-aude, sau se face că n-aude! Mor de nervi, l-aș bate la curul gol, dar mă țin, e mare, e înalt, trebuie să se descurce într-un fel și să fie precaut.

Vine! În sfârșit! E ud și arată minunat, nu că-i realizat de mine și de tac-su, dar chiar e un mascul reușit. Spate puternic, brațe, piept, abdoment suplu, picioare lungi. Sunt mândră de el, dar nu-i zic.

Mă bucur de clipa asta, sunt fericită șapte secunde, apoi îmi desfac părul. S-a ondulat de la sare. Zâmbesc. Am din nou 20 de ani. Pa! Mă duc în apă să-mi plimb venele printre stele și îngeri.

Dana Fodor Mateescu, 20 iulie 2022. (revistatreispe).

MN: Cărțile scrise cu har de Dana Fodor Mateescu pot fi comandate AICI. Articolele semnate de Dana Fodor Mateescu și publicate de cotidianul online Mangalia News, pot fi citite AICI. Merită! 😀 În același timp, vă recomandăm cu căldură să vizitați și colecțiile de Artă populară de pe Artizanescu.ro și să comandați obiectele de artizanat preferate. Artizanescu.ro – https://www.artizanescu.ro – respectă tradițiile românești!


Mangalia News, 20.08.2022. (sursa: revistatreispe.wordpress.com).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply