Supranumit “SPACE SPARROW”, satelitul ROM 2, construit de un grup de liceeni din București, va fi lansat în spațiu de compania SpaceX, cu o rachetă Falcon 9 [galerie FOTO]

0
1842

farmec.ro
carturesti.ro%20

Decizie interesantă luată de compania SpaceX, care va lansa un satelit românesc construit de 9 tineri români din București. Aceștia au muncit foarte mult la al doilea satelit românesc, iar efortul le va fi răsplătit.

SpaceX este o companie deținută de Elon Musk, care a a lansat un echipaj complet civil în spațiu. S-a întâmplat în 2021, iar misiunea a fost un succes remarcabil.

SpaceX va lansa un satelit românesc construit de câţiva tineri din București

Celebra companie deținută de Elon Musk, SpaceX, va lansa în 2023 un satelit românesc construit de nouă tineri, cu vârste între 15 și 18 ani. Elevii de la Internațional Computer High School din București au muncit foarte mult la proiectul numit ROM-2, care va deveni al doilea satelit românesc. Satelitul are misiunea de a captura imagini cu Terra.

Lansarea se va face în 2023, cu o rachetă Falcon 9, într-o misiune de tip rideshare cu o companie scoțiană care produce astfel de componente. Satelitul românesc are dimensiuni mici, de 5x5x5 cm, deține o cameră de 2 megapixeli și cântărește doar 250 de grame.

„E inspirational de-a dreptul să vezi elevi de 15 ani care să aibă ambiţie şi iniţiativa pentru a-şi lansa propriul obiect spaţial, declară Tom Walkinshaw, CEO şi fondator al Alba Orbital. […]

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea, cu galeria FOTO, pe bzi.ro/spacex.


Compania britanică Alba Orbital, lider mondial în lansarea sateliților de mici dimensiuni, a anunțat oficial că, în primul trimestru al anului 2023, va trimite în spațiu un satelit românesc, botezat Space Sparrow, construit de RomSpace, un grup de elevi din București cu vîrste între 15 și 18 ani.

Satelitul va călători spre orbită cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX care va decola de la Cape Canaveral. Space Sparrow e un cub cu latura de cinci centimetri și încorporează tehnologie proiectată să transmită din spațiu informații despre evoluția încălzirii globale.

Misiunea pusă la punct de copii se numește Romanian Orbital Mission 2 și face parte dintr-un program cu zece etape care își propune să urmărească fenomenul distrugerii pădurilor, al incendiilor poluante și să transmită date legate de magnetismul terestru.

„Când am început să mă interesez de nano și picosateliții, acum mai bine de trei ani, am știut că trebuie să trimit și eu unul în viitorul apropiat. Am fost cucerit de cantitatea de tehnologie pe care o poți pune în aceste cuburi minuscule”, a spus la rîndul lui Filip Bușcu, liderul echipei RomSpace.

Space Sparrow urmează să fie testat în Spania, apoi echipa îl va transporta la Glasgow, unde va fi instalat, alături de alți picosateliți din misiunea Alba Cluster 7, în deployerul Albapod (dispozitivul de lansare). De acolo, va porni spre SUA la bordul unei aeronave speciale.

Romanian Orbital Mission 2 (ROM-2) face parte dintr-un program în trepte, care cuprinde mai multe lansări de pico și nanosateliți. Misiunea anterioară, ROM-1, a fost avut în centru un tubesat, un satelit cilindric, cu înălțimea de 13 centimetri și raza de 8,5 centimetri, construit în 2021. ROM-1 a fost suspendată temporar, urmând să fie reluată la mijlocul anului 2023.

Elevii au lucrat pe cont propriu, într-un spațiu amenajat într-un demisol. Au folosit la început banii părinților și apoi au primit ajutorul unor sponsori ale căror nume vor fi dezvăluite în septembrie. Finanțările s-au derulat prin asociația Quantum Robotics.

Cei nouă elevi fac parte din elita Liceului Internațional de Informatică București. Între ei sunt medaliați la olimpiadele naționale și internaționale de Matematică, Informatică, Fizică, Astronomie și Astrofizică, precum și la numeroase alte competiții internaționale de științe și de robotică.

Echipa RomSpace este formată din: Rareș Bălășescu, Filip Bușcu, George Chirilă, David Constantinescu, Eliza Constantinescu, Vlad Erceanu, Alexandru Luchianov, Vladimir Necula și Andra Palada. (sursa: cotidianul.ro).

MN: Spre mândria noastră, Vlad Erceanu, unul dintre realizatorii acestui proiect spațial a fost elev al Mangaliei! Bravo, Vlad! Felicitări, Echipei RomSpace! Mulțumiri, Școlii românești și părinților acestor copii minunați!


Mangalia News, 17.08.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply