Va reuși cartea din ziua de azi să scoată Cultura la liman? – Interviu acordat de prof. Gela Ivașcu, unul dintre organizatorii Târgului de Carte, Folk și Poezie de la 2 Mai, pentru Radio Vacanța

0
1149

farmec.ro
carturesti.ro%20
O carte cu rânduri de nisip sau de valuri este ceea ce vă propun organizatorii primei ediții a Târgului de Carte, Folk și Poezie de la 2 Mai. Apariții editoriale noi, fie că vorbim de poezie sau roman, seri de muzică folk, o ambianță relaxantă în lumea cărților și promisiunea că vor mai fi și alte ediții ale festivalului în încercarea de a scoate cultura… la liman.

Laurențiu Despina, redactor la Radio Vacanța, a stat de vorbă cu Gela Ivașcu, directoarea școlii din Limanu și unul dintre organizatorii ediției din acest an.

Reporter – Credeți că va reuși cartea din ziua de azi să scoată Cultura la liman?

Prof. Gela Ivașcu – Cu siguranță, o să scoatem Cultura la Liman. Noi, în școală, implementăm proiecte care au legătură cu cartea. Chiar acum, în școala noastră se desfășoară o Școală de Vară cu diferite Ateliere de lucru și cu lectura a 100 de povești pentru copiii din zona noastră rurală. În funcție de genul de carte, am observat în aceste seri, că ”are priză” la oameni, cititori de toate vârstele. Cea mai plăcută surpriză au fost părinții tineri, care au venit cu copiii de mână și au ales împreună cărți! Bunicii au ales pentru ei și pentru nepoții lor, tinerii care au, așa, o alură mai vulcanică, curios că au venit la acest Festival de Carte și chiar au cumpărat numeroase volume, titluri noi, sau romane cunoscute deja pe piață.

Rep: Este indiscutabil faptul că se publică mult în ziua de azi, este o avalanșă de titluri pe sandurile librăriilor, dar, se citește la fel de mult pe cât se scrie?

Prof. Gela Ivașcu: Spre surpriza noastră plăcută, se citește. În primele seri ale Târgului de Carte, vânzările au mers foarte bine, au fost peste așteptările editurilor și s-au vândut cărțile celor care și-au lansat volumele în aceste zile.

Rep: Cartea este în prim plan, sub diferite forme, vorbim despre cele de pe rafturi, cele care abia se lansează. Vorbiți-ne puțin despre programul acestor zile și lansați o invitație către turiști, pentru a învinge distanța, căldura și traficul greu din sudul litoralului, pentru a vă fi oaspeți.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Prof. Gela Ivașcu: Acest Festival a început sâmbăta trecută, toți invitații noștri sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Aseară, Ana Ardeleanu, scriitoarea noastră de la Mangalia și-a lansat cel mai recent volum de poezii, iar în seara aceasta urmează ca Dora Alina Romanescu să-și lanseze ultimul roman. În seara de gală, joi seara, am ținut să organizăm o seară specială, pentru comunitatea rușilor limpoveni, care, la noi, în 2 Mai este destul de numeroasă și l-am invitat pe Vorona Alexandru, care va fi acompaniat de ansamblul de la Ghindărești.

Rep: Va mai fi vreo ediție a Târgului de Carte, Folk și Poezie și în anii următori, sau, crdeți că resursele de entuziasm, vor ajunge și ele – glumind un pic – la… liman?

Prof. Gela Ivașcu: Cu siguranță, vom continua. Deja avem solicitări ca, la cea de a doua ediție, să invităm nume mai sonore, printre care Horațiu Mălăele și Mircea Cărtărescu, care și-au anunțat deja prezența. Vom completa și cu tinere talente, pentru că anul acesta am ales doar membri din Uniunea Scriitorilor. Anul viitor, dorim să lansăm și tinerele talente din zona noastră.


 Mangalia News, 11.08.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply